Gå direkt till textinnehållet

Trippelfällning för en hockeymatch i TV4

Granskningsnämnden fäller TV4 tre gånger för en och samma hockeymatch för otillbörligt gynnande av kommersiella intressen. Överträdelserna kan kosta TV4 en halv miljon kronor.

Under hockey-VM i maj bröt TV4 mot radio- och TV-lagen på tre olika punkter under en enda match mellan Schweiz och Kanada. Det anser Granskningsnämnden som nu vill att TV4 ska betala en särskild avgift om totalt 500 000 kronor.

I samband med en avblåsning lades ett annonsavbrott in, men reklamen pågick fortfarande när matchen återupptogs och som följd missade tittarna en avgörande matchsekvens när Schweiz gjorde mål. Granskningsnämnden fäller TV4 för händelsen och anser att TV4 ska betala en avgift om 50 000 kronor för överträdelsen.

Under matchen visades elektroniska företagsskyltar för Samsung i samband med reprisvisningar och nämnden anser att det inte det kunde motiveras av ett tillräckligt informations- eller underhållningsintresse, samt att sponsringsmeddelandet hade reklambetonad utformning och att TV4 därför gynnade Samsung på ett otillbörligt sätt, vilket kan kosta TV4 150 000 kronor.

Nämnden anser också att rapporteringen om live-odds från Svenska spel innebar ett otillbörligt kommersiellt gynnande, som kan kosta TV4 300 000 kronor.

Fler avsnitt
Fler videos