Gå direkt till textinnehållet

Tredje journalistmordet i Mexiko på två veckor

Reportern Israel Vázquez Rangel sköts ihjäl när han rapporterade från en brottsplats i Salamanca. Var elfte timme sker en attack mot journalister och medier i Mexiko.

I söndags sköt oidentifierade personer ihjäl Israel Vázquez Rangel, 33, reporter på nyhetssajten El Salmantino. Vázquez hade begett sig till en misstänkt brottsplats i Salamanca i den mexikanska delstaten Guanajuato där ett lik hittats i en plastsäck och förberedde sig för att livesända via Facebook när personer i en bil öppnade eld och sköt honom minst fem gånger. Han fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. Det rapporterar Infobae.

Israel Vázquez hade arbetat för El Salmantino i tre år och rapporterade ofta om brott i Salamanca, men hade inte fått några dödshot, uppger El Salmantinos chefredaktör Victor Ortega för Committee to Protect Journalists

Israel Vázquez är den tredje journalisten som blivit ihjälskjuten i Mexiko de senaste två veckorna. Den 29 oktober mördades tv-journalisten Arturo Alba Medina i delstaten Chihuahua, och den 2 november mördades Jesús Alfonso Piñuelas i delstaten Sonora.

Annons Annons

Hittills under 2020 har fem journalister dödats i Mexiko, enligt CPJ, och 15 sedan president Andrés Manuel López Obrador tillträdde för två år sedan, enligt Article 19.

Bara det första halvåret 2020 registrerade Article 19 totalt 406 attacker mot journalister och medier i Mexiko, en ökning med 45 procent jämfört med samma period 2019. Attacker mot medier inträffar var elfte timme i Mexiko, enligt Article 19.

Fler avsnitt
Fler videos