Gå direkt till textinnehållet

Tre vill bli vice ordförande i Journalistförbundet

Tre kvinnor är nominerade till posten som vice ordförande i Journalistförbundet: Åsa Ohlsson, Ulrika Hyllert och Sara Stenman. Här berättar de varför de kandiderar och vilka frågor de tycker är viktigast att driva.

Vid Journalistförbundets kongress den i april ska en ny styrelse väljas. Sju personer som suttit i styrelsen sedan förra kongressen 2014 har avsagt sig omval och valberedningen behöver förslag på nya namn.

Eftersom nuvarande vice ordförande Ulrica Widsell hoppar av är det ett av de hål i styrelsen som måste fyllas. Valberedningen har hittills fått in förslag på tre nya namn till vice ordförande:

Åsa Ohlsson, frilans, ordförande i Frilans Syd och tidigare förbundsstyrelseledamot, har nominerats av Frilans Riks.

Ulrika Hyllert, som är ledamot i förbundsstyrelsen i dag och ordförande i journalistklubben på Sveriges Radio, är nominerad av journalistklubbarna på Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion (UR) samt av produktionsbolaget Filt. De nominerar även sittande Jonas Nordling som ordförande.

Sara Stenman, TV4, förbundsstyrelseledamot, nomineras av journalistklubbarna på TV4 och Bonnier Broadcasting samt av tre enskilda arbetskamrater på TV4Nyheterna. Hon är även nominerad till FS-ledamot.

Till ledamotsposterna har valberedningen hittills fått in förslag på åtta namn:

Jan Spångberg, Expressen, och Anders Forsström, Dagens Nyheter, nomineras av Expressens och Dagens Industris journalistklubbar.

Frilansarna Gert Lundstedt och Leonarda Arcidiacono nomineras av Frilans Riks.

Hanna Nyberg, ordförande i klubben på Sveriges Television, nomineras av SRs, SVTs och URs journalistklubbar, Västra journalistdistriktet samt produktionsbolaget Filt.

Ewa Knutsson, Läkartidningen och Jens Krey, Dagens Medicin, nomineras av Ekens distrikt och Förlagsdistriktet.

Elisabeth Hedman, Norrländska Socialdemokraten, har nominerats av journalistklubben på Norrbottens Media

– Det börjar rassla in namn nu, säger valberedningens ordförande Cicci Renström Suurna. Men vi vill få in fler nomineringar. Vi behöver bland annat namn på revisorer. Har man inget eget nytt namn kan man också stödnominera någon som redan sitter i förbundsstyrelsen. Den 1 mars kommer vi att börja intervjuerna med dem som nomineras.

 

FAKTA:

De som avsagt sig omval är vice ordförande Ulrica Widsell samt ledamöterna Marie Blomgren, Carl-Magnus Höglund, Petteri Karttunen, Natacha López, Eddie Pröckl och Stephen Lindholm.

Sista dag att nominera personer till förbundsstyrelsen är den 10 mars. Under kongressen den 10-12 april öppnas möjligheten att nominera innan valet äger rum.

Här svarar de tre vice ordförande -kandidaterna:

Åsa Ohlsson, ordförande i Frilans Syd, ledamot i Journalisternas A-kassa, Malmö:

Varför kandiderar du till vice ordförande-posten?
– Genom att jag har nära kontakt med många medlemmar som påverkas av förändringar i första ledet, har jag tidigt sett behovet av nya strategier. Jag har kunskap från så många olika håll, som gör att jag kan se bitar som passar ihop på ett nytt sätt. Det är även viktigt att inte hela förbundsledningen finns i Stockholm.

Vilka frågor anser du vara de viktigaste att driva?
– Många frågor har jag engagerat mig i tidigt – förbundets arbete med fastlansar, kombinatörer, samarbete mellan olika medlemsgrupper, frilansavtal. Frågor som i  dag är integrerade i förbundets arbete, men det finns mycket kvar. Andra frågor: Hur påverkar ”fulavtalen” våra arbeten, bland annat yrkesetiskt. Vem ska kunna vara medlem? Och vad händer med förbundet om inga förändringar ska göras?

Ulrika Hyllert, ordföande i journalistklubben på Sveriges Radio, FS-ledamot, Stockholm:

Varför kandiderar du till vice ordförande-posten?
– Jag vill arbeta för ett enat och starkt förbund och kan inte tänka mig något viktigare än att jobba för journalisters och journalistikens villkor. Jag tror också att jag kan förena en kamp för de traditionella fackliga frågorna med att samtidigt vara ett spjutspetsförbund för alla frilansar och de med otrygga jobb där det är osäkerheten och utsattheten som förenar i stället för arbetsplatsen.

Vilka frågor anser du vara de viktigaste att driva?
– Jag tycker att den allra viktigaste frågan är den om otrygga jobb, ur flera perspektiv. Här tänker jag på alla visstidsanställda, frilansar och de som arbetar för produktionsbolag. Andra viktiga frågor att driva är arbetsmiljöfrågor – stressen och arbetsbördan gör att alltfler inte orkar, frågor kring hot och hat, journalistikens roll i en demokrati samt jämställdhet och mångfaldsfrågor.

Sara Stenman, TV4, FS-ledamot, Stockholm:

Varför kandiderar du till vice ordförande-posten?
– Jag vill bidra med min erfarenhet och kunskap till förbundet och alla medlemmar. Jag har alltid haft ett starkt engagemang och har en bred kännedom om branschen som jag tror är unik. Många olika arbetsuppgifter genom åren, på olika redaktioner och olika företag, ger bra koll på hur medlemmar har det på jobbet. Två perioder i FS, fem år som klubbordförande och uppdrag i Bonnier-koncernen, gör att jag har goda kunskaper om strukturkrisen.

Vilka frågor anser du vara de viktigaste att driva?
– Rekrytering och kollektivavtal i de nyare delarna av branschen. Anställningstrygghet, arbetsmiljö, och frilansars arvoden och villkor. Med sju år i Yrkesetiska nämnden är yrkesetiken och det redaktionella oberoendet en hjärtefråga. Önskar också att det blir självklart för motparten att samarbeta med oss på olika nivåer.

                                                                               Annika Heldt
                                                                               Qia Rindevall

Fler avsnitt