Gå direkt till textinnehållet

Tranströmer en lättnad

Det jublades i den fullsmockade Börssalen när det stod klart att Tomas Tranströmer får årets Nobelpris i litteratur. Sannolikt andades många av landets kulturredaktörer samtidigt ut. Foto: Hanna Lundquist

– Det är en väldigt lättnad – det här är en författare som alla våra kritiker kan. Det är väldigt oroligt en sådan här dag över att vinnaren ska vara en så okänd författare att vi inte har någon skribent. Det har i och för sig hittills aldrig hänt, säger Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg.

– Det är också väldigt roligt att få skriva om en författare som är så bra som Tomas Tranströmer. Finns det någon nu levande poet som Aftonbladets läsare verkligen kan ta till sig så är det nog han, säger hon.

På plats i Börssalen hann Kulturradions Karsten Thurfjell, intill scenen, bli den förste att hugga Akademiens ständige sekreterare Peter Englund efter tillkännagivandet. Sedan formerades snabbt en lång kö till Englund.

Många utländska medier var också på plats. En av de utländska korrarna var Yinan Liu som rapporterar åt kinesiska nyhetsbyrån Xin Hua.

– Vi hade förstås hoppats på någon kinesisk författare. Men Tranströmer är ett bra namn, jag har hört gott om honom, säger Yinan Liu.

 

Fler avsnitt
Fler videos