Gå direkt till textinnehållet

”Tillsätt en ny presstödsutredning”

I morgon 11 september presenterar presstödskommittén sitt redan kritiserade slutbetänkande. En av ledamöterna, Wiwi-Anne Johansson (V), anser att det måste tillsättas en helt ny presstödsutredning. ”Förslaget i slutbetänkandet kommer att vara passé 2017”, säger hon.

Som Journalisten tidigare har berättat kommer presstödskommitténs ordförande Hans-Gunnar Axberger att reservera sig mot förslaget i betänkandet som överlämnas i morgon onsdag.

I våras begärde presstödskommittén förlängd tid med tre månader för att kunna simulera några olika varianter av presstödet som skulle kunna vara bättre anpassat till digitala medier, och inriktat på att stödja journalistiken, inte medieföretagen.

Men kulturdepartementet sade oväntat nej. 11 september skulle betänkandet vara klart. Därmed sprack tidplanen och i stället för att jobba fram en ny modell för presstödet fick kommittén, som en ledamot beskriver det, ”lappa och laga det gamla systemet”.

Annons Annons

Riksdagsledamoten Wiwi-Anne Johansson (V) var ledamot i Presstödskommittén, och hon anser inte att det betänkande som nu lämnas över till regeringen, är särskilt genomtänkt.

– Nu måste vi tillsätta en ny utredning som gör det jobb som Presstödskommittén skulle ha gjort. Det här förslaget kommer att vara helt passé när det ska införas 2017. Det hade nog fungerat fint om det hade införts i dag, men vi ska ju ha ett presstöd som fungerar i morgon, säger Wiwi-Anne Johansson.

Hon bekräftar att det var departementet som vägrade ge kommittén tre extra månader.

– Det är hemskt tråkigt att det blev så här för vi hade bra diskussioner om hur ett framtida utvecklat system skulle kunna fungera. Vi var många som blev mycket överraskade när vi fick nej. Det handlade bara om tre månader.

Hon anser att det förslag som nu läggs fram visserligen är bättre än det existerande, men hon tror inte att det kommer att fungera när det väl ska införas 2017.

– Vi behöver ju ge stödet till originaljournalistik, för att det ska finnas möjlighet att ägna sig åt grävande journalistik, och för att fler röster ska höras. Syftet är ju inte att man ska få mer av samma journalistik, fast på Twitter eller Facebook eller olika plattformar. Jag såg vartåt det barkade för pressen när jag slutade som journalist för drygt tio år sedan, och nu skenar det ju. Vi kommer att försöka hålla döende tidningar under armarna som kommer att självdö ändå oavsett det här presstödet, säger Wiwi-Anne Johansson.

Varför ville inte departementet ge er mer tid?
– Vi har inte fått någon förklaring. Men min vilda spekulation är att den här regeringen inte är särskilt förtjust i presstödet, och därför inte ser det som ett problem att det spelar ut sin roll inom några år. Då blir det enklare att ta bort.

Fler avsnitt
Fler videos