Gå direkt till textinnehållet

”Tidskriften kommer att vara relax”

I en serie i tio delar intervjuar medie­profilen Janne Andersson kollegor från sitt långa yrkesliv inom medierna. Denna gång: Amelia Adamo.

Hej Amelia Adamo, som pensionerat dig som chefredaktör för M-Magasin. Vad gör du nu för tiden?
När vi träffades studerade du sociologi på Stockholms universitet och jobbade extra som kändisreporter på Svensk Damtidning. Vad var det som gjorde att du valde journalistiken?
– Jag blev kär i en journalist som förde mig in i yrket och han tyckte jag skulle lägga sociologambitionerna på hyllan, och jag lydde och blev reporter på Svensk Damtidning i stället. Det har jag aldrig ångrat.

Du har bland annat varit chef för Vecko-Revyn, Aftonbladets Söndagsbilaga, startat de egna tidningarna Amelia, Tara och M-Magasin, vilket var roligast om det nu går att värdera?
– Aftonbladet, för det var en så rolig tid att gå från botten och uppåt och jag levde ihop med chefredaktören. Vi hade båda särkullbarn som det heter och Aftonbladet blev vår gemensamma bebis.

– Tidningen Amelia var förstås otroligt roligt att få skapa från ingenting 1995 och som det första riktigt egna projektet och M-Magasin (för kvinnor 50 plusplus) ligger mitt hjärta närmast. Att få vara opinionsbildare är viktigt och boostande.

Annons Annons

Under många år var du gift med Aftonbladets chefredaktör Thorbjörn Larsson samtidigt som du också jobbade på samma tidning, var det jobbigt?
– Ja, det var jobbigt, men också underbart lustfyllt och kreativt. Men efter sju år ville jag ha en egen ”kuppe”.

Vad är hemligheten bakom dina framgångar?
– Målgruppsarbetet, att kunna rikta journalistiken rakt in i hjärtat på de olika kvinnogrupper jag identifierade. Att veta deras villkor, om allt från lön till drömmar, och förstås att ge dem intressant och för dem relevant journalistik. Att vara lärande, informativ, berörande och underhållande samtidigt.

Samtidigt var du mamma till två pojkar, var det knepigt att göra yrkeskarriär och vara mamma samtidigt?
– Ja, det var det verkligen. Jag blev jättebra på att jobba, hyfsad mamma och mindre bra fru. Ett av barnen har anklagat mig för egoism, tack och lov inte båda. Båda har idag ändå sagt att jag var en annorlunda och rolig mamma. Och allra bäst är jag som farmor.

Vad tror du om framtiden för journalistiken och medierna?
– Jag är oroad över den käll-okritiska situation vi har idag. Avskyr lynch- och pöbeljournalistiken som ökat och fått fart och utrymme på grund av smittan från nätet. Snabbheten och tyckanden urholkar mediernas själ. Men jag hoppas att människorna så småningom ska lära sig var den trovärdiga journalistiken finns. Jag tror på kvaliténs seger över dumheten, jag tror på skolorna och att barn uppfostras till att bli mer kritiska och lär sig hur sociala medier fungerar och hur lätt det är att inte hålla huvudet kallt.

– Jag tror på kvalitetsmagasinens överlevnad. Lite print kommer allt att vara kvar. Vi är många som tycker om att hålla något i handen, eller bläddra och se bilder, som är större än på en padda. Tidskriften kommer kvala in som relax, ett attribut man behöver i soffan eller vilstolen.
                                                                             JANNE ANDERSSON

 

FAKTA:

Amelia Adamo
Ålder: 72
Familj: Sambo Lucio, barn och barnbarn och katten Caruso
Bor: Hornstull och Dalarö
Hobby: Läsa, lyssna, umgås

Fler avsnitt
Fler videos