Gå direkt till textinnehållet

Tidningsbranschen slipper betala för insamling av returpapper

Producentansvaret för returpappersinsamlingen ska upphävas, meddelar regeringen. ”Rådande läge är inte hållbart för tidningsbranschen”, säger kulturminister Amanda Lind.

Den 3 april meddelade kulturminister Amanda Lind att returpappersförordningen som skulle börja gälla 2021 skrotas i sin nuvarande form, och att regeringen återkommer med ett nytt förslag på hur returpappersinsamlingen ska finansieras. Beskedet välkomnades av branschen, framför allt Sveriges Tidskrifter, som länge lobbat mot den nya förordningen.

I dag meddelade regeringen att man kommer att ta fram en lösning som innebär att tidningsbranschen helt slipper finansiera insamlingen.

– Regeringen har inlett dialog med berörda parter och regeringens bedömning är att ett upphävande av producentansvaret är den enda lösningen som inte lägger kostnader på tidningsbranschen, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin, i en kommentar.

Annons Annons

– Regeringen är angelägen om att hitta vägar att stärka förutsättningarna för oberoende journalistik i hela landet. Rådande läge är inte hållbart för tidningsbranschen, säger kulturminister Amanda Lind.

Utan producentansvaret får kommunerna, som har ett grundansvar för hushållsavfall, ansvar också för insamling och behandling av returpapper.

Fler avsnitt
Fler videos