Gå direkt till textinnehållet

Tidningar övervägde polisanmäla sajt för upphovsrättsintrång

Värnamo Nyheter och Smålands-Tidningen övervägde att polisanmäla sajten Politiskt Inkorrekt för att den lagt ut skärmdumpar och inscannade artiklar från de båda tidningarna. (Korrigerad)

Reportrar på Värnamo Nyheter upptäckte att en artikel som handlade om att simhallen i Värnamo skulle införa separata badtider för män och kvinnor lagts ut som skärmdump på Politiskt Inkorrekt, en sajt som ideologiskt ligger Sverigedemokraterna nära och ofta publicerar namn och bild på brottslingar. På sajten fanns även en skärmdump på den digitala versionen av en artikel från Smålands-Tidningen som handlade om flyktingbarn som kommer ensamma till Sverige.

Värnamo Nyheters redaktionschef Lars Alkner tog via mejl – det finns inget telefonnummer till redaktionen – kontakt med Politiskt Inkorrekt som mejlade tillbaka att de tagit bort artikeln. Men direkt efteråt fick han ett nytt mejl från en person som titulerade sig chefredaktör och förklarade att Politiskt Inkorrekts server fanns i USA och att de inte hade några åtaganden mot svensk lag eller svensk upphovsrätt.

Lars Alkner och Smålands-Tidningens ansvarig utgivare Bosse Andersson vände sig till TUs jurist Per Hultengård för råd. Per Hultengård förklarade att var servern är belägen inte spelar någon roll, eftersom det är en sida som är på svenska, riktar sig till en svensk publik och att basverksamheten sker i Sverige.

Lars Alkner och Bosse Andersson övervägde att polisanmäla Politiskt Inkorrekt för brott mot upphovsrätten. Politiskt Inkorrekts chefredaktör valde då att ta bort artiklarna från sajten.

– Vi tyckte att det var viktigt att markera att vi försvarar upphovsrätten. Hade det varit en seriös tidning hade vi sålt artiklarna till dem. Politiskt Inkorrekt skulle vi aldrig sälja till för det är en sajt som inte följer de pressetiska reglerna. Det är intressant att de bygger sin verksamhet på att hänga ut brottslingar med namn och bild, men själva är de anonyma och gömmer sig bakom utländska servrar, säger Lars Alkner.

Fler avsnitt
Fler videos