Gå direkt till textinnehållet

Tidningar avslutar samarbete med rektor Hamid

I torsdags avslöjade Dagens Nyheter att Hamid Zafar, utsedd till Årets svensk 2018 och känd som rektor Hamid, under flera år har skrivit hatiska inlägg. Både Göteborgs-Posten och tidningen Läraren avslutar nu samarbetet med Hamid Zafar.

DN:s granskning visar att han mellan 2011 och 2015 skrivit nedsättande om judar och homosexuella under pseudonym på nätet.

SVT har spelat in avsnitt med Hamid Zafar som deltagare i På Spåret, som nu tas bort.

Hamid Zafar tas även ur tjänst på sitt arbete i Mullsjö kommun. Till DN är Zafar djupt ångerfull över det han har gjort, uppger han.

Annons Annons

Rektor Hamid har också under en tid varit krönikör för Göteborgs-Postens ledarsida som nu valt att avsluta samarbetet med honom.

– De åsikter som Zafar uttryckt hör inte hemma i ett civiliserat offentligt samtal. Det är bra att Zafar själv tar avstånd från dem och menar att han har ändrat sig. Men faktum kvarstår att de inte uttrycktes i ett enskilt utslag av ungdomlig okunskap utan fälldes av en vuxen person i en offentlig roll, säger GP:s politiska redaktör Adam Cwejman till den egna tidningen.

För tidningen Läraren har rektor Hamid också drivit en podd under namnet ”Hamid och Maria” samt varit krönikör.

Lärarens chefredaktör Michael Jonsson, från contentbolaget Make your mark, uppger för Journalisten att de också avbryter sitt samarbete med honom.

– När DN:s uppgifter blev kända i går morse, och Hamid Zafar bekräftade dem, beslutade jag att avsluta vårt samarbete, skriver han i ett mejlsvar till Journalisten.

I en text på Läraren fördömer också Michael Jonsson de åsikter Zafar har gett uttryck för.

Journalisten söker Hamid Zafar.

Fler avsnitt
Fler videos