Gå direkt till textinnehållet

Tidigare Stampen-VD tar tvist om lönegaranti till HD

Lena Larsson, tidigare VD inom Stampen-koncernen, tar strid i Högsta domstolen för att få fastslaget att staten inte har rätt att driva målet om krav på att hon ska återbetala den lönegaranti hon fått.

I samband med att Stampen beviljades företagsrekonstruktion i maj 2016 fattades ett beslut om lönegaranti till drygt 3 000 anställda. Efter kontroller ifrågasatte staten korrektheten i beslutet om lönegaranti för drygt hundra anställda som sagts upp innan rekonstruktionen och som träffat frivilliga överenskommelser om avgångsvederlag.

Staten menade att de avtalade avgångsvederlagen och den förlängda uppsägningstiden kan betraktas som ”ideellt skadestånd” som inte berättigar till lönegaranti. Staten väckte därför talan mot samtliga arbetstagare inom Stampen-koncernen som fått avgångsvederlag, däribland tidigare VDn Lena Karlsson, något som Journalisten skrivit om.

Via sitt juridiska ombud skriver Lena Karlsson att hon inte kan åläggas återbetalningsskyldighet då hon ”varken lämnat oriktiga uppgifter eller på annat sätt orsakat att garantibeloppet har betalats ut obehörigt eller med för högt belopp”.

Annons Annons

Lena Karlsson skriver i sin överklagan till HD att det behövs juridisk vägledning ur rättssäkerhetsprincip. ”Målet avser en viktig avvägning mellan å ena sidan den ekonomiska börda och olägenhet som arbetstagare som inte på något sätt medverkat till ett lönegarantibeslut ska tvingas bära” och ha betydelse för konkursförvaltare och rekonstruktörer.

Fler avsnitt
Fler videos