”Thomas Mattsson – pressetikens dödgrävare”

13 november, 2013

När Expressens chefredaktör Thomas Mattsson sätter sig över de pressetiska reglerna riskerar han att bli pressfrihetens dödgrävare. Det skriver professorn i straffrätt Madeleine Leijonhufvud i en debattartikel på SvD Brännpunkt.

Pressens opinionsnämnd, PON, slog fast att Aftonbladet och Expressen brutit mot de pressetiska reglerna genom att publicera drottning Silvias anmälan mot dessa och två andra tidningar som spritt Elisabeth Ohlson Wallins collage med drottningens bild inklippt, skurande bort ett hakkors.

SvD Brännpunkt riktar Madeleine Leijonhufvud kritik mot att Thomas Mattsson inte tänker rätta sig efter pressetiken, utan skriver i sin blogg att Expressen kommer att göra samma sak igen.

”Expressens chefredaktör väljer att se fällningen som en ’rekommendation’, liksom själva regeln att en anmälare ska slippa få sin anmälan offentliggjord för att inte drabbas av ytterligare publicitetsskada”, skriver Madeleine Leijonhufvud.

”När Thomas Mattsson öppet sätter sig över pressetikens regler riskerar han att bli pressfrihetens dödgrävare.”

Madeleine Leijonhufvud anser att det behövs en diskussion om hur yttrandefriheten kan balanseras mot andra viktiga intressen. ”Det krävs fungerande sanktioner mot publiceringar som allvarligt kränker utan ett berättigat informationsintresse”.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies