Gå direkt till textinnehållet

Thomas Mattsson: MO ska ha en lön på 200 000 kronor

Expressens chefredaktör Thomas Matsson anser att en Allmänhetens medieombudsman, MO, ska ersätta dagens PO och att denna person ska ha en ordentlig lön på 100 000 till 200 000 kronor i månaden.

I dag arrangerar Tidningsutgivarna i Almedalen en debatt med rubriken "Mediemakt, ansvariga utgivare och pressetik – idag och i framtiden". Bland de frågor som ställs är om det pressetiska systemet med PO och Pressens opinionsnämnd baserat på frivillighet kan upprätthållas i en snabbt föränderlig mediemiljö?
 I sin blogg skriver Thomas Mattsson att han vill ha en Allmänhetens medieombudsman, MO, istället för dagens PO. Han tycker att systemet ska helfinansieras av huvudmännen, alltså de organisationer som står bakom PO/MO, och inte av de medieföretag som klandras.

Han anser vidare att MO bör få större resurser än dagens PO så att handläggningen av anmälningarna går snabbare.
Vidare skriver han i sin blogg att MO bör vara en respekterad publicist som inger förtroende.
"Saknas det förtroendet, exempelvis från flera stora medieföretag, undergrävs hela systemet och personen blir i praktiken omöjlig på sin position eftersom ledande aktörer då inte längre förhåller sig till MOs uppfattningar".

För att jobbet som MO ska locka till sig möjliga kandidater vill Thomas Mattsson att jobbet likställs med en chef på ett största medieföretagen och lönen därför ska ligga på 100 000-200 000 kronor i månaden.

Annons Annons

Fler avsnitt
Fler videos