Gå direkt till textinnehållet

Teodorescu kallar vampyrporträtteringen rasism

GPs ledarskribent Alice Teodorescu porträtteras som vampyr i teaterpjäsen om Stampen. Teodorescu som är född i Rumänien anser att det handlar om rasism. UPPDATERAD.

I Göteborgs stadsteaters pjäs Tidningshuset som Gud glömde porträtteras Alice Teodorescu, chef för ledarreaktionen på Göteborgs-Posten, som vampyr.

I en ledarartikel i GP menar hon att den grova stereotypen är rasistisk.

”I nöjet över att se en meningsmotståndare hånas, ser uppenbarligen vare sig producenten, författaren, regissören eller recensenterna de till rasism gränsande nidbilder som pjäsen iscensätter när den enda rumän som porträtteras görs till vampyr”, skriver Alice Teodorescu och fortsätter:

Annons Annons

”Den konstnärliga friheten ska värnas och satiren är ur detta perspektiv given. Men nog hade någon i kultursverige reagerat om man framställt en afro-svensk politiker som kannibal? Eller en latinamerikansk debattör som tjoande, fjäderprydd indian?”

Uppdatering: Dramatikern Gertrud Larsson svarar på kritiken i en debattartikel i Expressen, och menar att Teodorescu måste tåla kritik.

”Teodorescu är som bekant en offentlig person med både makt och inflytande och det är som sådan jag driver med henne. I mina ögon är hon inget offer och jag sparkar inte neråt. Det är högst förvånande att hennes högljudda sympatisörer förväntar sig att hon ska bli behandlad med silkesvantar”, skriver Gertrud Larsson och fortsätter:

”En vampyr är inte en rasistisk nidbild och kan inte jämföras med ’tjoande fjäderprydda indianer’ eller ’kannibaler’. Tvärtom. Vampyrer är övernaturliga väsen med hög status, de är både coola och mäktiga.”

Fler avsnitt
Fler videos