Gå direkt till textinnehållet

Talmannen vill införa journalistfri zon i riksdagen

Riksdagens talman Per Westerberg (M) föreslår en journalistfri zon i riksdagens kammarfoajé. Zonen ska målas i avvikande färg på golvet och inom området får inte journalister befinna sig.

Talmannen Per Westerberg vill markera ett kort stycke, en eller ett par meter, av mattan utanför kammarens utgång nummer två med en avvikande färg. Inom zonen ska inte journalister få stå och hänga, eller göra intervjuer.

Bakgrunden är enligt talmannen att riksdagsledamöter har upplevt det som besvärande när en större grupp journalister står nära utgångarna från kammaren.

Dessutom har ledamöter framfört klagomål på att journalister ställer väskor på den långa väggfasta bänk som går runt kammaren i foajén och därmed blockerar en del sittplatser.

Riksdagsjournalisterna skriver i ett brev till talmannen att föreningen inte delar de missnöjda ledamöternas åsikt att utgång nummer två blockeras och att detta skulle utgöra ett reellt problem.

Föreningen anser dock inte att förslaget är alltför ingripande och motsätter sig inte den journalistfria zonen, men tillägger: "Däremot ser vi det som ytterst viktigt att ändringen inte är början på ett sluttande plan där fler skärpningar tillkommer i framtiden. Som föreningen ser det är journalisternas fria rörlighet i kammarfoajén helt grundläggande för nyhetsbevakningen av riksdagen. Dessutom fungerar journalisternas och ledamöternas ’samexistens’ i kammarfoajén normalt sett helt problemfritt."

 

Fler avsnitt
Fler videos