Gå direkt till textinnehållet

Sydsvenskan har hjälmar och västar redo

På Sydsvenskans redaktion ligger gasmasker, skyddsvästar och hjälmar redo att användas. Tidningen har lång erfarenhet av att bevaka oroligheter i närområdet. Men är skyddsutrustning alltid ett skydd?

Vid upploppen i London i augusti fick journalister fly från hotfulla situationer och se sina bilar slås sönder. Flera brittiska TV-kanaler valde efter det att snabbträna sina team i säkerhetstänkande. På Sydsvenskan i Malmö har man lång erfarenhet av att rapportera från upplopp och oroligheter.

– Närheten till Köpenhamn gör att vi länge har verkat i ett tufft politiskt klimat. Men också i Malmö och Lund har det förekommit upplopp och demonstrationer som har urartat. Därför har vi länge haft säkerhetsutrustning på redaktionen, allt från skyddsvästar till gasmasker. Det ska alltid finnas till hands, säger Sydsvenskans skyddsombud på centralredaktionen, Tomas Fröstberg.

– Särskilt när det gäller Köpenhamn finns en lång historik av våldsamma möten som har gett anledning att ha olika typer av skyddsutrustning, säger chefredaktör Daniel Sandström.

Utrustningen som finns på centralredaktionen och på krimredaktionen i centrala Malmö består av gasmasker, skyddsvästar av olika tjocklek, hjälmar, reflexvästar att använda vid olyckor och flytvästar. Allt används förstås inte lika frekvent.

– Men relativt ofta har vi sett till att folk tar med sig västar eller hjälmar, och instruktionen att använda dem. Senast tog teamet som vi skickade till London med sig hjälmar, säger nyhetschef Karin Zillén.

Säkerhetsarbetet handlar dock inte bara om skyddsutrustning, utan i hög grad också om rutiner och strategier. I samband med oroligheter i stadsdelen Rosengård för två år sedan blev journalister på tidningen utsatta för stenkastning, den gången utan skydd. Det blev starten på ett intensivt samtal om säkerhet på tidningen. Rutiner slogs fast, som att alltid se till att kunna komma från platsen med bil, att alltid vara minst två, och att fotograf och reporter håller ihop ute i fält.

– Jag försöker alltid ha med en reporter som kan hålla koll, jag ser ju ingenting av omgivningen när jag jobbar, säger fotografen Ingemar D Kristiansen.

På hans bord ligger en gatsten från Göteborgskravallerna 2001. Som tur var fick han den på foten. Då jobbade Ingemar D Kristiansen utan skydd. Numera har han alltid en hjälm och en neonväst liggande i bilen.

Men är skydd och utrustning alltid ett skydd för journalisterna? Det har också diskuterats på Sydsvenskan. Kenan Habul är kvällsreporter. Han tycker att det är bra att utrustningen finns, men har själv i vissa fall valt bort den.

– Vilka signaler skickar det om alla bär hjälm och visar att man är rustad för strid? Jo, folk fattar att det är allvar. Det blir en jävla cirkus och riskerar att trissa upp stämningar, säger han.

– Skyddsväst har jag aldrig tagit på mig – det känns för dramatiskt, säger Ingemar D Kristiansen.

Det händer att reportrar och chefer tycker olika om vilken utrustning och vilka försiktighetsåtgärder som behövs.

– Vi är med på resonemanget att till exempel självlysande pressvästar kan bidra till att en situation blir farligare. Men flyger det stenar i luften ska man ha hjälm, det är inte förhandlingsbart. Fast problemet är snarare när man inte förutser att det kommer att flyga stenar, säger Karin Zillén.

Inför klimattoppmötet i Köpenhamn 2009 gick redaktionen noga igenom var journalisterna skulle befinna sig för att inte riskera att bli instängda om demonstrationerna urartade. Sydsvenskan gick också ihop med TV4 om en säkerhetsutbildning för ett antal fotografer och reportrar. Kenan Habul var en av dem som gick den.

– Vi fick bland annat lära oss hur man ska bete sig när det är upptrissad stämning på en plats.

Efter oroligheterna på Ramels väg i Rosengård kom diskussionen på Sydsvenskan också att handla om tidningens journalistik. Redaktionen insåg att den kunde bli en del av skeendet genom att rapportera om skadegörelsen.

– Vi har nog dragit ner på mikrobevakningen, det fanns en risk att vår rapportering fungerade som bensin på elden. I stället försöker vi hitta en större rapportering som går djupare, säger Daniel Sandström.

Har ni skyddsutrustning?

Camilla Norström, nyhetschef, Aftonbladet

– Ja, våra medarbetare har självfallet nödvändig säkerhetsutrustning. Vi samarbetar med ett säkerhetsföretag i dessa frågor och efter samråd med dem får medarbetarna den utrustning de behöver. Medarbetarna använder alltid den skyddsutrustning som krävs för situationen.

Hans Peterson Hammer, huvudredaktör, Västnytt

– Vi har några hjälmar, skateboardvarianten, som vi använt vid demonstrationer som kan urarta. Men viktigast i säkerhetsarbetet är att i förväg diskutera eventuella risker och att bemanna så att de kan undvikas.

Per Stahre, nyhetschef, Radio Stockholm

– Vi har ingen säkerhetsutrustning. Vid några tillfällen har reportern haft med en väktare vid bevakningen av Salem-marschen.

Fler avsnitt
Fler videos