Gå direkt till textinnehållet

Sydafrikansk censurlag stoppad

Pressfriheten i Sydafrika är under attack från ANC, men journalisternas kamp för ökad öppenhet har nått flera framgångar under hösten. Senast har en censurlag tillfälligt stoppats av en domstol i Johannesburg.

Flera lagförslag som syftar till att begränsa pressfriheten har det senaste året lagts fram av det styrandet partiet ANC. Nu har pressfrihetsorganisationer vunnit en rad segrar.

På onsdagen stoppade South Gauteng High Court i Johannesburg tillfälligt en ny censurlag, mot bakgrund av att den strider mot landets konstitution. Förslaget skulle tvinga magasin att få tillstånd på förhand från censorer innan de publicerar artiklar eller bilder som skildrar sex som inte "respekterar människors värdighet".

Chefredaktörsorganisationen South Africa National Editors’ Forum (Sanef) och tidningsutgivarföreningen Print Media SA har drivit prövningen till domstol.

– Det är en seger inte bara för medieföretagen, men också för yttrandefriheten och demokratin, sade Hoosain Karjieker, president i Print Media SA till Independent Online.

Beslutet välkomnas av fler medier, däribland Mail & Guardians chefredaktör Nic Dawes, som också är ordförande i Sanef:

– Lagförslaget innebar en drastisk inskränkning av yttrandefriheten och utgivarskapet, säger Nic Dawes i en artikel i M&G.

Samtidigt har parlamentet i dag torsdag tvingats backa från en mediepolicy som kräver att journalister begär tillstånd innan de intervjuar personer som är anställda av de politiska partierna eller vid parlamentet.

Parlamentet hotade tidigare i höstas att dra in ackreditering för en reporter på the Independent som citerat en anonym källa vid parlamentet. Nu har parlamentet tvingats göra helt om efter kraftiga protester från medieorganisationer och -företag, och policyn ska skrivas om, rapporterar Mail & Guardian.

Artikeln handlade om det kontroversiella lagförslaget "Protection of State Information", ett paket av medielagar som bland annat skulle göra det olagligt för journalister att inneha uppgifter som inte offentliggjorts av myndigheter. I september beslutade parlamentet att skjuta upp beslutet om de nya medielagarna, efter starka protester från allmänheten.

Sydafrikas president Jacob Zuma har mött flera motgångar i domstolar rörande medielagarna han och hans parti ANC föreslagit, och han har gått till hårt angrepp på domstolsväsendet i Sydafrika. I ett uttalande i tisdags sade Zuma att han anser att den exekutiva makten, de folkvalda, ensamma ska besluta i frågor som rör statens angelägenheter och att den dömande makten måste respektera den politiska makten.

– Domstolarnas makt kan inte stå över den makt folkvalda har, sade Jacob Zuma, enligt Business Day.

Fler avsnitt
Fler videos