Gå direkt till textinnehållet

SVTs sportchef får pris igen

Åsa Edlund Jönsson, chef för SVT Sport, tilldelas utmärkelsen Årets Mediaamazon 2020.

Åsa Edlund Jönsson har tidigare prisats både nationellt och internationellt för det arbete SVT Sport under hennes ledning gjort med att ta damidrotten ut i rampljuset och att göra kvinnliga idrottare synliga för publiken i en jämställd sportbevakning.

Hon får utmärkelsen Årets Mediaamazon för ”sitt mod och kreativitet att skapa nya programformer och en inkluderande sportbevakning i världsklass”.

– Jag är enormt tacksam för det här priset, som jag delar med hela SVT Sport-redaktionen. Det har varit ett lagarbete vi har gjort de senaste fem åren, med att sjösätta en helt ny journalistisk inriktning, säger Åsa Edlund Jönsson till Journalisten.

Annons Annons

Har det varit förenat med motstånd att göra det?
– Initalt, som alltid när något är nytt, fanns hos några en viss tvekan – och hos några andra stor entusiasm. Jag tror att tvekan berodde mycket på att man trodde det var helt omöjligt, eftersom sportjournalistiken och sportens värld i alla år har varit om män, för män, av män.

– Idag har alla sett värdet av det här. Men det är fortfarande en daglig utmaning för oss, eftersom vi får så mycket herridrott gratis via andra. Det ställer högre krav för oss på sportredaktion att ha ett eget fungerande nyhetsarbete och egna nätverk.

Årets Mediaamazon går till personer som framstår som en förebild för andra kvinnliga medieledare. Känner du dig som det?
– Jag går inte och tänker på mig själv i sådana termer, men jag försöker leda med ett stort mod, och ingjuta ett stort mod i min redaktion. Vi ska våga göra val vi tycker är relevanta för vår stora sportpublik. De valen kan vara annorlunda än andras val.

Utmärkelsen Årets Mediaamazon delas ut sedan 2010 och är instiftad av Cecilia Zadig, som utbildat en stor mängd kvinnliga mediechefer på kursen Kvinnors ledarskap och undersökande journalistik. I prisjuryn sitter bland andra Christina Jutterström, Kerstin Brunnberg och Thomas Mattsson.

Bland de tidigare pristagarna finns Hanna Stjärne (2010), Sofia Olsson Olsén (2016) och Åsa Beckman (2018).

Fler videos
Fler avsnitt