SVTs kameror för dåliga – fotograferna köper egna
SVT Nyheters kameror är så dåliga att fotograferna har börjat använda egna kameror i tjänsten, utan att få ersättning från företaget. Marco Nilson köpte sin utrustning redan för tre år sedan.
Några av de 30 fotograferna på SVT Nyheter har köpt kameror för egna pengar eftersom de kameror som företaget håller med är för dåliga.
– Ibland funkar de förstås bra, men de är halvprofessionella kameror. Det blir helt enkelt mycket sämre kvalitet. Jag måste hålla uppe min kompetensnivå och utvecklas i arbetet, då funkar det inte för mig att till vardags använda en dålig kamera, säger fotografen Emil Larsson.
För att lösa problemet tog han ett lån och köpte en egen kamera som han nu använder i tjänsten, utan ersättning från SVT. Flera fotografer på SVT Nyheter har gjort samma sak.
– Jag hoppades att det skulle köpas in nya kameror men nu har jag gett upp. Jag har hittills lagt ut 65 000 kronor ur egen ficka. För min del var det också ett val för att den är så liten och lätt och att jag med åren känner av nacke och axlar, säger fotografen Pernilla Edholm.
Men är SVT Nyheters kameror verkligen så dåliga?
– De klarar inte riktigt av det folk efterfrågar, kort skärpedjup till exempel. De är också dåliga i skum belysning och klarar inte av att leverera en modernare look som jag ser det, säger Pernilla Edholm.
Fotografen Marco Nilson köpte egen utrustning för en Afrikaresa redan 2014. För honom är det otänkbart att gå tillbaka till att använda SVT Nyheters kameror.
– Eftersom jag har jobbat som utrikeskorre länge och har hoppat mellan olika redaktioner så behöver jag en bra kamera som är lätt att ta med. När jag använder den på andra redaktioner får jag ersättning, men inte på SVT Nyheterna, säger han.
Tomas Hallstan, som är bildredaktör och fotograf på SVT Nyheter berättar att nyare kameror ger ett modernare bildspråk. Han har också köpt egen utrustning som han använder ibland utan ersättning.
– Jag tycker att det är förfärligt att fotografer känner sig tvungna att köpa egen utrustning och jag tycker samtidigt att det är bra att de gör det. Det visar att vi vill ha ett bra bildberättande, säger Tomas Hallstan.
Fotograferna berättar också att de nya kamerorna har gjort dem mer populära på redaktionen – med följden att till exempel vikarier med sämre kameror får ta de enklare uppdragen.
Maria Ilstedt som är gruppchef för fotoredigerare på SVT Nyheter menar att det är ett relativt nytt fenomen att fotograferna börjar skaffa egna kameror, och att det handlar om ett fåtal personer.
Om man har en egen kamera, borde man inte få en ersättning från SVT då?
– Det kan jag hålla med om, det här är inte alls någon ultimat lösning. Det finns en teknikavdelning på SVT som ansvarar för all kamerainvestering på hela SVT. Vi har möten om det här och vi jobbar på att hitta en lösning, säger hon.