SVT visade våldsam buskis på dagtid

25 november, 2019

GRN-beslut SVT fälls av Granskningsnämnden för att ha sänt ett våldsinslag vid en tidpunkt då barn kan antas titta. Att inslaget var en del av ett humorprogram spelar ingen roll, enligt nämnden.

I programmet ”Leif & Billy” som sändes i SVT en lördag klockan 15 förekom en utdragen scen där en person höll en kniv mot en kvinnas hals. En person anmälde programmet, eftersom det sändes då barn kan antas titta på tv.

SVT anser inte att sändningen strider mot bestämmelsen om mediets särskilda genomslagskraft. SVT pekar på att serien är en humorserie riktad till vuxna som knyter an till svenk buskistradition. Våldinslaget förekom i slutet av programmet då karaktärerna redan hunnit presenterats på ett humoristiskt sätt. Dessutom var sammanhanget utpräglat fiktivt och humoristiskt, och skådespeleriet överdrivet, påpekar SVT.

Granskningsnämnden anser dock att inslaget trots att det var en del av ett humorprogram kan verka skrämmande för barn, och fäller SVT.

GRN-beslut

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies