Gå direkt till textinnehållet

SVT vill ta bort huvudskyddsombud

Sveriges Television vill ta bort de två centrala skyddsombuden. Bakom åtgärden ligger ett sparkrav på två miljoner kronor på HR-avdelningen.- Det är tråkigt att man vill spara pengar på arbetsmiljön. Vi har försökt få SVT att satsa för en bättre arbetsmiljö, säger journalistklubbens ordförande Petteri Karttunen.  

Genom att dra in de två 75-procenttjänsterna som centrala skyddsombud räknar SVT med att spara 1,2 miljoner kronor. SVTs HR direktör Helene Axelsson- Sahlin menar dessutom att arbetsmiljöorganisationen inte hängt med i företagets utveckling. Till Kollega säger hon:

– Den skapades i en gammal organisation då samordningsbehovet på central nivå var stort. Så som företaget är uppbyggt i dag finns inte det behovet på samma sätt. 

Journalistklubbens ordförande Petteri Karttunen:

– Vi har försökt få SVT att satsa mer på arbetsmiljö – nu blir vi jätteledsna över att det här läggs fram som ett beslut som är redo att klubbas.

Enligt honom vill SVT att arbetsmiljöarbetet ska ske på lokal nivå: på SVT finns runt 100 lokala arbetsmiljöombud.

– Men SVT är en väldigt centralstyrd organisation. Därför är det helt logiskt med centrala huvudskyddsmiljöombud. De kan dessutom ha överblick över hela landet och se att ett problem som kanske finns i Göteborg också finns i Kiruna, säger Petteri Karttunen.

SVT ska nu göra en utredning som ska vara klar inom en månad. Sedan väntar en risk- och konsekvensanalys och MBL-förhandling. Journalistklubben motsätter sig alltså förslaget, vilket även Unionenklubben gör enligt Kollega.

– Arbetsmiljö kostar, och SVT har råd. De vill spara på något som kommer att kosta i slutänden, säger Petteri Karttunen.

Fler avsnitt
Fler videos