Gå direkt till textinnehållet

SVT utsedd till världens bästa sport-tv-kanal

Sveriges Television får priset ”Tv Sport Emotion Award – The best Sport Channel of the World”, som delas ut på sportfilmfestivalen i Milano den 17 november.

– Vi fick faktiskt reda på det här redan för en vecka sedan, säger Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT.

– Men jag blev så överraskad och kunde inte riktigt ta in det, jag var tvungen att trippelkolla innan jag kände att vi kunde gå ut med informationen.

Priset går inte att nominera till, utan delas ut av en internationell jury från FICTS som är en sammanslutning av 116 medlemsländer som av IOK erkänns som ”det internationella förbundet för sporttelevision”. Det delas ut för 36e gången.

Annons Annons

Varför tror du att ni får priset?
– Jag tror att det är för att vi vågar gå vår egen väg och bevakar sport bortom resultaten i ett bredare perspektiv, som kan vara kopplat till stora samhällsfrågor som integration eller löner.

– Vi har också gått i bräschen för att sportbevakningen ska beröra alla som idrottar. Exempelvis genom programserien Regnbågshjältar som handlade om homosexuella idrottare som kommit ut. Något som det inte har pratats om internationellt alls tidigare.

Att SVT har bredden i sin bevakning är också något hon är särskilt stolt över.
– Vi har både de stora evenemangen som fotbolls-VM, som engagerar större delen av Sveriges befolkning, och de lite smalare som SM-veckan där idrotter som nästan aldrig syns får fokus.

Sportredaktionen har tagit ett stort kliv i nyhetsarbetet, enligt Åsa Edlund Jönsson:

– Vi har professionaliserat oss de senaste åren. Från att ha gått på magkänsla har vi nu ett arbetssätt där vi mäter och följer upp strukturer, i kombination med magkänslan naturligtvis.

– Dessutom vågar vi prata om våra tillkortakommanden och analysera saker som inte gick så bra.

Den största utmaningen för sportbevakningen är de skenande rättighetskostnaderna, enligt Åsa Edlund Jönsson.

– Det kostar väldigt mycket att köpa sportevenemang. Och det är självklart så att vi vill kunna visa fotbolls-VM som binder samman människor över generationsgränser och som i princip alla ser. Men det är den stora utmaningen.

Den 17 november reser hon ner till Milano för att ta emot priset.
– Jag får nog med mig några till, men samma datum är det också premiär för Vinterstudion och upptakten för ett maffigt vintersportår, så många är upptagna. Och vill vara det också.

Fler avsnitt
Fler videos