Gå direkt till textinnehållet

SVT ser fördelar med att gå ihop med UR

Sveriges Television föreslår att regeringen prövar frågan om en sammanslagning av SVT och UR. Det skriver SVT i sitt remissvar på utredningen om framtiden för public service.

I remissvaret radar SVT upp en del fördelar med en sammanslagning:

Kvaliteten på utbildningsprogrammen kan öka, spegla Sverige bättre och i högre grad produceras utanför Stockholm. Utbildningsprogrammen skulle också nå en bredare publik med SVT som avsändare. Vidare anser SVT att en sammanslagning skulle innebära att medel kan frigöras för nya satsningar inom utbildning och folkbildning genom rationaliseringar. SVT tycker inte att det är rimligt att investera i utveckling i två separata bolag med så likartad verksamhet som URs och SVTs, med tanke på framtida tekniska krav, publicering på nya plattformar och utmaningar på rättighetsområdet.

SVT föreslår också en förändring av förhandsprövningen, där större nya tjänster från public service ska underställas regeringen för godkännande. SVT ser en fara för självcensur och att goda idéer avfärdas av rädsla för den politiska processen. SVT ser hellre att "förhandsprövningen endast ska träda i kraft när public service-bolagen vill skapa en tjänst som innebär en förändring av uppdraget eller den ekonomiska ramen".

Annons Annons

SVT föreslår även en tillståndsperiod på åtta år – mot utredningens förslag på sex år.

"Utredningen är den mest omfattande som har gjorts och glädjande nog slår den fast att det ligger i samhällets intresse att det finns starka public service-bolag i Sverige med ett brett uppdrag som omfattar alla genrer", säger SVTs VD Eva Hamilton i ett pressmeddelande.

I en debattartikel på DN Debatt skriver Eva Hamilton att SVT kommer att erbjuda alla SVTs kanaler i sin helhet på SVT Play från och med nästa månad.

Fler avsnitt
Fler videos