Gå direkt till textinnehållet

SVT-protest efter hot mot fotograf

SVT har skickat in ett protestbrev till den israeliska ambassaden efter det att TV-fotografen Rikard Collsiöö i slutet av mars hotades av civilklädd specialpolis. De satte bland annat en pistol mot hans nacke. – Vi bestämde oss för att protestera till den israeliska ambassaden eftersom vi ville att denna händelse inte skulle passera opåtalad, säger Bengt Persson, utrikeschefen för Nyheter och Fakta.

SVT har skickat in ett protestbrev till den israeliska ambassaden efter det att TV-fotografen Rikard Collsiöö i slutet av mars hotades av civilklädd specialpolis. De satte bland annat en pistol mot hans nacke.

– Vi bestämde oss för att protestera till den israeliska ambassaden eftersom vi ville att denna händelse inte skulle passera opåtalad, säger Bengt Persson, utrikeschefen för Nyheter och Fakta.

Rikard Collsiöö blev attackerad av israelisk specialpolis under ett uppdrag i Jerusalem den 30 mars. De slog ner honom och satte en pistol mot hans nacke, skriver SVTs interntidning Vi på TV. Rikard Collsiöö blev inte trodd då han förklarade att han var svensk TV-journalist. Först då en uniformsklädd israelisk soldat kom fram och talade med specialpolisen släpptes han.

“Attackerna mot journalister ökar”

Rikard Collsiöö och två andra fotografer blev senare beskjutna när de filmade en palestinsk stenkastare som blev tillfångatagen av polisen.

– Det finns tecken på att attackerna mot journalister har ökat sedan den nya intifadan startade i höstas. Framför allt är det palestinska journalister som råkat illa ut, men även utsända korrespondenter och fotografer har trakasserats, säger Bengt Persson.

Reportrar utan gränser har skrivit till Israels premiärminister Ariel Sharon och protesterat mot att journalister och fotografer blir trakasserade och attackerade.

pj@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos