Gå direkt till textinnehållet

SVT Nyheter Skåne fyller 50

Sveriges första regionala nyhetsprogram startade i Skåne och nu fyller det 50 år. Det firas bland annat med nostalgiska tillbakablickar i sändning och på sajten, från 70-talet och framåt.

Programidén kom från Gunnar Ollén som var chef för SVT i södra Sverige under den här tiden. Han hade redan, med hjälp av danskarna, börjat sända tv från södra Sverige.

– Han lånade tv-tid av Danmarks radio i Köpenhamn, berättar SVT Skånes redaktionschef Göran Eklund.

Gunnar Ollén ville starta ett dagligt nyhetsprogram, men mötte motstånd när han lanserade idén.

Annons Annons

– Han rundade sin chef och under en fikapaus visade han två provsändningar för dåvarande styrelseordföranden i Sveriges Radio. Då fick han ja till att göra en försöksperiod på sex månader.

Produktionen skulle ske inom ramarna för Sveriges Radio Skånes befintliga budget.

Den första sändningen av Sydnytt gjordes från en skrubb under enkla förhållanden. I nyhetsinslaget från den 2 november 1970, som just nu kan ses på SVT Skånes sajt, fanns bland annat nyheter om en villabrand, och om sjukvårdspolitiken i södra Sverige.

Allt presenterat av en prydlig nyhetspresentatör och illustrerat med ett antal stillbilder. Vädret är sig likt, 10 grader, regn och blåst.

Genom åren har en rad stora nyhetshändelser presenterats i programmet.

– Demonstrationerna i Båstad inför tennismatchen mot Chile, ubåten som gick på grund i Karlskrona, Gustaf den VI Adolf död på Helsingborgs lasarett, kärnkraftverket i Barsebäck, Öresundsbron… det har hänt mycket i Skåne under årens lopp, säger Göran Eklund.

För att uppmärksamma jubiléet har redaktionen nu producerat en video från varje decennium från 1970-talet och framåt, som sänds i tv och finns på sajten. Som extra krydda kan man också specialstudera hur modet har växlat genom åren.

– Man får en väldigt fin känsla för till exempel 70-talet när man ser de här filmerna. Vissa kan nog tycka att det känns som väldigt moderna kläder som man skulle kunna tänka sig att ha på sig idag.

Har nyhetsbevakningen ändrat sig på något speciellt sätt genom åren?

– Själva utgångspunkten att man ska vara oberoende och saklig är ju densamma. Men numera har vi nyhetsrapportering dygnet runt, jämfört med en gång om dagen som det var förr. Sydnytt är numera tre program och sajter, Blekinge, som tidigare ingick i Sydnytt, har en egen sändning och sajt. Nordvästra Skåne bevakas av Nyheter Helsingborg och så har vi Nyheter Skåne som är samlande för hela Skåne.

– Vi går mot att vara mer lokala. Förr hette det regionala nyheter, nu heter det lokala nyheter. Vi försöker komma närmare vår publik, fortsätter Göran Eklund.

Hur uppmärksammar ni jubiléet?

– Vi djupdyker i vårt arkiv och har gjort de här fem filmerna. Vi har en pågående chatt den här veckan där publiken kan önska nyhetshändelser som de vill se igen. På själva högtidsdagen den 2 november skulle ett direktsänt seminarium om den lokala journalistiken ha arrangerats. Detta är nu uppskjutet på obestämd tid, på grund av den ökande smittspridningen i Skåne. Vi hade gärna velat ställa till med en stor fest också men det är inte läge för det i coronatider.

Fler avsnitt
Fler videos