Gå direkt till textinnehållet

SVT Mojo ska skapa närvaro och snabbhet

Satsningen SVT Mojo, där reportrar ska kunna använda surfplattor för att rapportera, växer. ”Jag tror att alla måste förändra sig, även public service, annars riskerar vi att plötsligt inte längre vara relevanta”, säger Christina Johannesson, chef för avdelningen Insamling på SVT Nyheter.

Just nu driver Sveriges Television en satsning med syfte att utveckla sin förmåga att göra snabb journalistik med mobila verktyg. Projektet går under namnet SVT Mojo. Ett antal reportrar har utrustats med minisurfplattor med olika tillbehör och SVT har byggt en infrastruktur för att kunna ta emot material och vidarebefordra det till den redaktion som vill ha det.

– Vi gjorde en satsning i våras och vi har haft repetitionsövningar i höst. Och nu kommer även regionala redaktioner att dra igång utbildningssatsningar kring det här. Vi är mitt i utrullningen, säger Christina Johannesson och fortsätter:

– Vi började med det här på riksnyheterna på bred front. 83 medarbetare engagerade sig och ville jobba med minisurfplattor. Tanken är att vi ska få in text, stillbilder och rörlig bild från fältet mycket snabbare, alltså nyhetsleverans mycket snabbare.

Finns det risk att ni tappar i kvalitet?
– Jag tror inte att vi ska se det som att vi tappar i kvalitet, utan att vi lägger till andra kvaliteter som snabbhet, närvaro och tillgänglighet, säger hon och fortsätter:

– Vi lägger till den här tekniken. Nu har vi tillgång till ytterligare 83 livesändningsmöjligheter utan att vi gör oss av med några kameramän eller kvalitetskameror.

När projektet startades i våras rapporterade Journalisten om vissa frågetecken kring det avtal som medarbetare som valde att delta var tvungna att skriva på. I avtalet förband de sig att skicka texter, stillbilder och rörliga bilder till redaktionen och att vara ”aktiv i sociala medier” med de surfplattor som de fick av arbetsgivaren. Ett antal av journalisterna avböjde erbjudandet av bland annat integritetsskäl.

– Vi har valt att låta reportrar ansluta sig till det här på frivillig basis. När jag har varit ute i Europa och pratat om det här har jag förstått att frivillighet är nyckeln till framgång i ett sådant här projekt.

Christina Johannesson tror att det är nödvändigt för SVT att följa med i teknikutvecklingen och säger att SVT Mojo inte på något sätt är en besparing, utan bara ett sätt att utöka nyhetsförmedlingen.

– Jag tror att alla måste förändra sig, även public service, annars riskerar vi att plötsligt inte längre vara relevanta.

Hon säger att tekniken redan dyker upp åtminstone varje vecka i nyhetssändningarna på ett eller annat sätt.

– Ett exempel jag brukar lyfta är den här Fifa-skandalen som inträffade för ett tag sedan. Polisen gjorde ett tillslag i Zürich och då skickade vi en reporter och en fotograf. Vi hade livesändning från studion men reportern var på plats före fotografen så vi hade ingen kamera. Då kunde reportern koppla upp sig med sin surfplatta på tre minuter.

Fler avsnitt
Fler videos