Gå direkt till textinnehållet

SVT vill spåra sina reportrar

Nyhetsreportrarna på SVT erbjuds varsin surfplatta av företaget, men måste skriva på ett avtal där de lovar att de vara aktiva i sociala medier. Dessutom innehåller avtalstexten en klausul som tillåter SVT att spåra surfplattorna, vilket har skapat oro för källskyddet.

Reportrarna på SVT Nyheter erbjuds varsin Ipad mini. Motkravet från SVT är att de förbinder sig att skicka texter, stillbilder och rörliga bilder till redaktionen.

Dessutom måste man vara ”aktiv i sociala medier” för att få surfplattan. Man ska enligt avtalet använda sociala medier för att be om tips från sin publik, för att berätta om nyheter och satsningar som SVT Nyheter publicerar samt för dialog med publiken.

Ett antal av journalisterna har avböjt erbjudandet av bland annat integritetsskäl. I några fall handlar det om personer som har blivit hotade eller kränkta och därför valt att begränsa sin användning av sociala medier.

Christina Johannesson som är avdelningschef för ämnesgrupperna driver projektet, och hon anser att det är ett rimligt motkrav att ställa för företaget.

– Vi vet att det är allt fler som inte aktivt söker upp nyheter utan som förväntar sig att viktiga nyheter når dem via bland annat sociala medier. Det betyder att vi också måste vara aktiva med att nå ut i sociala medier, och det har vi ett antal sociala medier-redaktörer som arbetar med på ett standardiserat sätt. Men detta är föränderlig materia och vi behöver nå ut på nya sätt, säger Christina Johannesson.

– Samtidigt vet vi att vi rör oss i en otydlig terräng. Det är inte helt enkelt att veta när man är sin arbetsidentitet och när man är privat i sociala medier. Det finns medarbetare som väljer bort sociala medier, och det respekterar vi. Vi vill absolut inte tvinga alla medarbetare att vara i sociala medier. Däremot vill vi uppmuntra till det, och den surfplattan är en sådan uppmuntran. Det är ett arbetsverktyg som underlättar arbetet. Man kan scribbla, livea, dela, och så vidare. Det är journalistens schweiziska armékniv, ett superverktyg ute i fältet.

Men är det inte lite orättvist att de som inte vill vara aktiva i sociala medier inte får det här ”superverktyget”?
– Nej. Det är ingen rättighet att få en surfplatta, det finns ett tydligt syfte med att vi erbjuder detta, och det är att vi vill öka vår snabbhet och vår leverans till webben ute i fält.

Just för att öka leveransen till webben måste den som får en surfplatta också kunna positioneras. Sveriges Television ska med hjälp av ett positioneringsprogram kunna ta reda på var journalisternas surfplattor finns när de är i tjänst. Om det inträffar en nyhetshändelse ska man snabbt kunna se vilka reportrar som befinner sig i närheten och som skulle kunna åka dit och rapportera.

I avtalet står det ”positioneringssystemet måste vara påslaget när du är i tjänst, men du kan slå av det på din fritid”. Klausulen i avtalet har väckt oro för bland annat källskyddet. Systemet är inte i bruk ännu.

– Än så länge använder vi det inte, och därför är jag inte så orolig just nu. Vi vet inte hur spårningen kommer att fungera, säger Petteri Karttunen, ordförande i journalistklubben på SVT. Men det kan vara problematiskt både med hänsyn till skyddet av privatlivet, och till skyddet av källor. Vi har kryptering av tips som kommer till journalister, men journalisterna själva skickar ut positioneringssignaler som kan vara möjliga att snappa upp.

Christina Johannesson medger att positionering kan vara integritetskränkande.

– Det är därför vi har bestämt att vi inte ska ha positionering av mobiltelefonerna. De som får en surfplatta ställer också upp på att de kan spåras och kan bli kontaktade för att rycka ut och rapportera om något händer i deras närhet. Men det ska vara möjligt att stänga av spårningen, till exempel när man ska träffa en anonym källa. Det gäller förstås då att komma ihåg att stänga av positioneringen i surfplattan, säger Christina Johannesson.

Fler avsnitt
Fler videos