Gå direkt till textinnehållet

SVT-klubben ser risker med enmansarbete

UPPDATERAD. Journalistklubben på SVT har haft möten med företaget om försöken med enpersons-redaktioner i Kristianstad och Skövde. De ser risker med detta i en tid när medarbetare utsätts för allt fler hot.

Journalisten berättade tidigare att SVT Nyheter öppnat nya redaktioner och numera finns på 37 orter istället för 34.

Tjänsterna i Skövde och Kristianstad är test på tio månader. Enligt klubben har de rationaliserats fram genom att ta bort en tjänst tillfälligt i Uddevalla och inte återbesätta ett annat utrymme i Malmö. Under hösten har klubben haft flera förhandlingar med företaget om försöken, och menar att det finns risker med ensamarbete. Speciellt i en tid då ”medarbetare utsätts för allt fler hot, på allt mer oförutsägbara sätt”, skriver de i ett mejl till Journalisten.

– Vår klubb kommer att följa försöken noga och dessa ska utvärderas. Tjänsten i Skövde kom till genom att under testet ta bort en av två tjänster i Uddevalla. Vi hade hellre sett en utökning på riktigt än att man flyttar tjänster så här. Om testen ska permanentas är vi överens med företaget om att nya MBL-förhandlingar ska ske, säger journalistklubbens ordförande Hanna Nyberg.

Anne Lagercrantz är chef för nyhetsdivisionen. I ett mejl till Journalisten kommenterar hon säkerhetsfrågan.  

– Vi gör noga överväganden tillsammans med vår säkerhetsavdelning, som också kommer delta när vi utvärderar testerna med redaktionerna. Personligen kan jag bli förbannad över den kraft och de pengar vi tvingas lägga på att hantera hot och hat, men jag inser att det är del av en ny verklighet där vi självklart måste värna både journalistiken och våra medarbetare, menar hon

Fler avsnitt
Fler videos