Gå direkt till textinnehållet

SVT-journalist lämnar Agenda efter kritiserat namnval

Under SVTs partiledardebatt i Agenda användes namnet ”Hassan” för att illustrera en ung kriminell i ett utsatt område, vilket skapade debatt i sociala medier. Nu har en SVT journalist valt att lämna redaktionen.

Under söndagens partiledardebatt i SVTs Agenda var ett av ämnena kriminalitet. I ett inslag fanns ett exempel om en 13-åring kallad  ”Hassan”, som hamnat snett i samhället, skriver Dagens Nyheter.

Utrikesjournalisten Christian Catomeris har valt att lämna redaktionen efter söndagens sändning.

– Det stämmer att publiceringen och användandet av ett utpräglat muslimskt namn i samband med brottslighet var den utlösande faktorn, men inte den enda orsaken till varför jag slutar, säger Catomeris till DN.

Annons Annons

Han uppger att han under en längre tid känt sig obekväm med hur frågor om invandring och minoriteter hanterats av redaktionen men vill inte gå in på vad det rör sig om i detalj.

– Det handlar dock om en principiellt viktig diskussion som jag helst vill föra internt just nu, fortsätter Catomeris.

Eva Landahl, programchef för SVT Nyheter och ansvarig utgivare på Agenda, beklagar beslutet. Men håller inte med Catomeris.

– För mig är Agenda en stark redaktion med högt i tak. Det finns många åsikter om hur vi ska vinkla olika frågor i programmet, och så ska det vara om det är en frisk redaktion. Det måste vara upp till tittaren att bedöma slutresultatet av vårt arbete, säger Landahl till DN.

Fler avsnitt
Fler videos