Gå direkt till textinnehållet

SVT fälls – gav inte möjlighet att bemöta kritik

Morgonstudions programledare sa att den så kallade förtalsombudsmannen varit hotfull och trakasserat lärare på en kurs vid Karlstads universitet. Det utan att han fick möjlighet att bemöta det. Det stred, enligt Granskningsnämnden, mot kravet på opartiskhet.

Under hösten gick den så kallade förtalsombudsmannen Christian Peterson kursen Interkultur: Ras och vithet. Hans syfte med att medverka var att ”granska” kursens innehåll. Han har dock anklagats för att störa undervisningen, filma under föreläsningar och skriva nedsättande om lärare och elever. Universitetets disciplinnämnd kom dock fram till att det inte fanns grund för att stänga av honom från utbildningen.

Det uppmärksammades av SVTs Morgonstudion, där utbildningsminister Mats Persson berättade om planer på att införa en ny lag som skulle göra det enklare att stänga av elever som stör utbildningen.

Programledaren sa att Christian Peterson hade varit hotfull och trakasserat en lärare på Karlstads universitet samt att andra studenter hade blivit omskrivna på nedsättande sätt på sociala medier. Det fick Christian Peterson och en till person att anmäla inslaget till Granskningsnämnden.

Annons Annons

SVT menar att syftet med inslaget var att berätta om regeringens planer på att ändra lagstiftningen, och att det som hänt vid Karlstads universitet var en viktig del i det.

”Händelserna återgavs korrekt och studentens syn på sitt agerande framkom av inslaget”, skriver SVT till Granskningsnämnden. Där framkommer också att SVT varit i kontakt med Christian Peterson innan inslaget sändes.

Men Granskningsnämnden anser att det inte var tillräckligt, och fäller inslaget.

”Enligt Granskningsnämndens mening utgjorde detta sådan kritik som krävde möjlighet till bemötande”, skriver nämnden i beslutet.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *