SVT fälls för felaktiga uppgifter i terrorsändning

5 mars, 2018

GRN-fällning Granskningsnämnden för radio och tv fäller SVT Nyheters extrasändning på eftermiddagen den 7 april 2017. Genom felaktiga uppgifter om  skottlossning vid Fridhemsplan bröt SVT mot kravet på saklighet.

Flera personer har anmält SVTs extrasändning efter lastbilsattentatet på Drottninggatan i Stockholm. Enligt anmälarna har SVT genom att upprepade gånger vidarebefordra obekräftade rykten och uppgifter, bland annat om skottlossning vid Fridhemsplan och vid Åhléns, brustit i saklighet.

SVT menar i sitt svar till Granskningsnämnden att det givet det exceptionella nyhetsläget och publikens stora behov av information var motiverat att nämna uppgifterna om skottlossning. Dessa kom både från vittnen och trovärdiga andra mediekällor, och SVT var tydlig med att uppgifterna var obekräftade.

Granskningsnämnden håller med om att det var möjligt för SVT att lämna uppgifter som inte kunnat verifieras, eftersom publiken löpande under sändningen informerades om att uppgifterna var obekräftade.

Däremot förekom uppgifter i sändningen om att skottlossning och skjutningar vid Fridhemsplan hade bekräftats av polisen som var felaktiga. Polisen hade bara bekräftat att man agerat på ett larm om skottlossning, inte att sådan förekommit. Sändningen stred därför i denna del mot kravet på saklighet, enligt Granskningsnämnden.

GRN-fällning

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies