Gå direkt till textinnehållet

Sveriges ambassdör i Etiopien: Medienärvaro inte till gagn för Johan och Martin

Den svenska ambassadören i Etiopien, Jens Odlander, tror inte att den svenska medienärvaron i Addis Abeba är till gagn för de fängslade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson. Det säger han i en intervju till Journalistens utsända.

-Jag vill inte säga att det borde ha varit färre, men jag tror inte medienärvaron är till gagn för Martin och Johan, svarar Jens Odlander på frågan om det borde ha varit färre svenska journalister på plats i Addis Abeba för att bevaka rättegången mot de fängslade svenskarna.

-Baserat på över två och ett halvt års arbete med etiopiska myndigheter är min bedömning att de inte påverkas i positiv riktning av negativa skriverier, fortsätter Odlander.

Ambassadpersonal och anhöriga är de enda som fått träffa Johan och Martin i det ökända Kalityfängelset. Enligt Etiopiens fängelsemyndighet måste journalister få en speciell begäran från den svenska ambassaden för att få tillgång till fängelset och möjlighet att träffa fångar.

Jens Odlander säger att det inte är normalt för svenska ambassader att utfärda den typen av begäran för journalister, men att han ändå tagit beslutet att inte ge några journalister ett sådant dokument.

– Jag behöver inte motivera mina beslut, men jag tror inte att det skulle gagna Johan och Martin om media fick besöka dem just nu. Beroende på hur morgondagen utvecklar sig kan jag komma att ompröva det beslutet.

Rättegången mot Martin Schibbye och Johan Persson ajournerades i tisdags och återupptas i morgon klockan åtta svensk tid i Lideta Federal High Court.

width=142

Fler avsnitt
Fler videos