Gå direkt till textinnehållet

Svenska Mordhistorier fortsätter kopiera andra medier

Bauer Media har tagit bort 141 avsnitt av podden Svenska Mordhistorier på grund av plagiat. Ändå fortsätter podden att använda andra mediers material. UPPDATERAD.

Poddskaparna har klippt in cirka 50 radio- och tv-intervjuer från flera svenska medier, i flera fall utan att ange källa. Det avslöjar SVT Kulturnyheterna.

I avsnittet Giftmordet i Norrtälje förekommer till exempel fyra ljudklipp från Expressen TV där en reporter sammanfattar fallet. Någon källa anges inte.

”Det är uppenbart att Svenska Mordhistorier har stora brister i sin kunskap om hur man får använda sig av text och ljud från andra medier. Man har ägnat sig åt ren stöld på ett flagrant sätt, och jag blir förvånad över att man inte har lärt sig mer”, säger Karin Olsson, kulturchef på Expressen till Kulturnyheterna.

Annons Annons

I februari tvingades Bauer Media som distribuerar podden att betala ersättning till TT för upphovsrättsintrång. Bauer Media har raderat 339 poddavsnitt, varav 141 avsnitt av Svenska Mordhistorier på grund av plagiaten, enligt SVT Kulturnyheterna.

Journalisten har sökt Svenska Mordhistoriers skapare Sebastian Krantz för en kommentar.

UPPDATERING: Sebastian Krantz lämnar poddbranschen, meddelar han per sms till SVT Kulturnyheterna:

”Jag har själv beslutat att helt upphöra att verka inom podcastbranschen och känner en djup skam över att ha varit en del av ett så pass uppenbarligen misslyckat projekt”, skriver Sebastian Krantz till Kulturnyheterna.

Fler avsnitt
Fler videos