Gå direkt till textinnehållet

Svenska journalister stoppas från rättegången i Etiopien

Varken Dagens Nyheter, TV4, SVT eller TT får komma in i Etiopien och bevaka rättegången mot de fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson den 18 oktober, uppger DN.

Enligt DN.se har Utrikesdepartementet bekräftat att ingen svensk journalist har fått visum hittills.

TV4s utrikesreporter Stefan Borg har i snart en månads tid försökt få visum för att bevaka rättegången. Sveriges Radio och Sveriges Television har försökt "jättelänge" men mötts av kalla handen, säger Rapports utrikeschef Ingrid Thörnqvist till DN. Även Tidningarnas Telegrambyrå, TT, har försökt få visum.

"Det är förskräckligt", säger Ola Larsmo, författare och ordförande i Svenska PEN. "Om inte svenska journalister släpps in i landet får vi inte veta vad som händer under rättegången".

Rättegången mot de två journalisterna väntas hållas den 18 oktober.

Dagens Nyheter har också pratat med Bekele Jirata, som var ledare för det oppositionella OFDM-partiet i Etiopien, och som suttit i samma fängelse som de åtalade svenska journalisterna. Han berättar att fängelset är överfullt med upp till 600 personer i ett rum och att de flesta sover på golvet. Det är kallt, de hygieniska förhållandena  är dåliga och det är också ont om mat. Fångarna får heller ingen vård, enligt Jirata.

 

Fler avsnitt
Fler videos