Gå direkt till textinnehållet

Svensk affärsman frigavs från Etiopien

En svensk affärsman som suttit fängslad tillsammans med Martin Schibbye och Johan Persson har frigivits, uppger Sveriges Radio Ekot.

Den frigivne affärsmannen släpptes i smyg i slutet av förra året, obemärkt för alla medier som var på plats för att bevaka domen mot de fängslade journalisterna. Hans ärende är sekretessbelagt.

”Vi har information om att en svensk medborgare frigavs strax innan jul 2011, det är den information jag har”, säger Jon Åström, kansliråd på utrikesdepartementet, till Sveriges Radio Ekot.

Klart är att mannen greps i december 2010 och att han då dömdes till tre år och sju månaders fängelse för checkbedrägeri. Straffet överklagades och omvandlades till villkorlig dom, och mannen släpptes fri innan han avtjänat sitt straff. Representanter från Svenska ambassaden har kontinuerligt hjälpt honom med kontakter under hans tid i fängelset.

Affärsmannen själv vill inte kommentera händelsen, men han har suttit i samma del av Kalityfängelset som Martin Schibbye och Johan Persson. Det är ännu oklart om detta fall kan komma att påverka Etiopiens behandling av de båda journalisternas ärende.

Fler avsnitt
Fler videos