Gå direkt till textinnehållet

Svegfors avlossar bredsida mot Schibsted

Sveriges Radios förre VD Mats Svegfors avlossar i dag en bredsida mot Schibsteds agerande på Svenska Dagbladet. Och öppnar för ett statligt ingripande för att rädda dagstidningarna. - Det handlar också om samhällets ansvar. Ett norskt börsnoterat företag har inte ett primärt ansvar för grundläggande svenska demokratiska institutioner, säger han.

I en kulturartikel i Aftonbladet med rubriken "Schibsted vet inte vad de gör" skriver Mats Svegfors att Schibsteds ledning "alldeles uppenbart inte haft möjlighet att tänka längre än till stundens korta intervjusvar och kryptiska presskommunikeer" när det gäller SvDs framtid och överlevnadschanser efter de väntande omgörningarna och sparpaketet.

Vad vill du med din artikel – få till en debatt om medieägarnas ansvar även här i Sverige?

– Jag tycker att det är alldeles för lite uppmärksamhet riktad mot de mycket stora förändringar som just nu sker när det gäller dagstidningarna och deras roll, ställning, resurser och framtid. Det är jätteförändringar som paradoxalt nog sker mer eller mindre i tysthet.

Annons Annons

Mats Svegfors menar att det delvis handlar om ägarnas ansvar, men också om samhällets. Han vill lyfta frågan om ett nytt statligt ingripande liknande presstödet som infördes för att rädda andratidningarna.

– Ett norskt börsnoterat medieföretag har inte ett primärt ansvar för grundläggande svenska demokratiska institutioner. Jag tycker att det är en självklarhet att vi diskuterar vad vi gemensamt som medborgare och samhälle kan göra för att behålla och stärka tidningsinstitutionerna. Dagstidningen föddes som en tvilling till de politiska partierna och har tillsammans med public service burit demokratin.

– Det här handlar inte om en omstrukturering av delar av detaljhandeln!

Vad har Schibsted gjort fel?

– Schibsted är ett börsnoterat norskt företag, det står inget i den svenska regeringsformen om att de ska uppträda på ett visst sätt. Men sedan är det viktigt att inse vad det är som händer. I de expanderande delarna av koncernen har Schibsted verksamheter med en avkastning på upp till halva omsättningen. Det är klart att med sådana krav kan rätt många verksamheter inte drivas längre. SvD går med vinst idag, bättre än på lång tid – och har sparat bort mycket av journalistiken – men är ändå extremt lågavkastande sett från Schibsteds synvinkel. Man kan gråta över reglerna på den internationella kapitalmarknaden, men det löser inte frågan om hur de institutioner ser ut som vi bygger svensk demokrati på.

Blir det här ofrånkomligen SvDs död?

– Det enda som sagts i form av åtgärder från SvDs sida är att satsa på det digitala. Om man tittar på de erfarenheter som finns från betalväggar är förutsättningen för att ta betalt ett exklusivt innehåll, ett utpräglat kvalitativt innehåll. Att dra ner på resurserna och samtidigt försöka ta betalt blir som att försöka elda med vatten.

Så ditt svar på frågan är ja.

– Det är du som säger det.

Mats Svegfors klev formellt av VD-stolen på Sveriges Radio igår. Han har tidigare varit chefredaktör på Svenska Dagbladet.

Fler avsnitt
Fler videos