Gå direkt till textinnehållet

SvDs räntekarta är Årets Medieorm

Sveriges Radios journalistpris Årets Medieorm går till Svenska Dagbladets räntekarta.

Medieormen 2012 går till SvD Näringslivs Olle Zachrison, Carolina Neurath, Jan Almgren, Mark Malmström, Peter Grensund och Ola Henriksson, ”samt förstås alla läsare” som bidragit till projektet Räntekartan.

Ur juryns motivering:

”Nyckeln till framgång stavas transparens och delaktighet och här visar SvD prov på hur läsekretsens engagemang i den samhällsviktiga frågan privatekonomi inte bara avlästs korrekt utan också fångats upp och förvandlats till angelägen journalistik som anpassats till flera plattformar och därmed stimulerat interaktivitet och återkoppling. Och – inte att förglömma – satt press på den ekonomiska makten i vårt samhälle. Räntekartan guidar inte bara sina läsare rätt i bolånedjungeln utan är också en utmärkt kompass för journalistiken i det moderna medielandskapet.”

Annons Annons

– Via räntekartan visar SvD vilket genomslag det går att få genom att kombinera publikens egna villkor förmedlade via sociala medier och traditionell journalistik. Räntekartan innebar också att även de som inte deltog fick information som sedan gick att använda för att rent konkret förbättra den egna privatekonomin. Ett angeläget ämne hanterat på ett nytt och fräscht sett. Ett lysande exempel på Journalistik 3.0, säger Sveriges Radios VD Cilla Benkö i en kommentar.

Prisutdelningsceremonin kommer att äga rum den 28 november.

Fler avsnitt
Fler videos