Gå direkt till textinnehållet

SvDs bloggstafett ska ge en översyn av läsarkommentarer

I dag börjar SvDs bloggstafett i ämnet läsarkommentarer. Fredric Karen, webbchef, säger att syftet är att få en bredare syn på hur bland annat mediepersoner resonerar kring framtiden för läsarkommentarer på nyhetssajter.    

De inbjudna gästerna i Svenska Dagbladets bloggstafett är DNs webbchef Björn Hedensjö, Aftonbladets tillförordnade läsarredaktör Anna Hjalmarsson, Värmland Folkblads chefredaktör Peter Franke, Brit Stakston, mediestrateg på JMW, och pressombudsmannen Ola Sigvardsson. 

Hur kommer det sig att det blev dessa gäster?

– Jag ville ha en blandning på röster och åsikter från stora och mindre sajter, kvinnor och män, större tidningar och mindre landsortstidningar. 

– Sedan tycker jag att det är bra att bjuda in konkurrenter och höra hur de resonerar. 

De flesta av de medier som du bjudit in har redan gått ut med hur de resonerar kring läsarkommentarer. Visste du inte redan vad de tyckte?

-Jo, men som till exempel har DN gått ut med vad de tänker göra på kort sikt. Jag vill höra och få fram det långsiktiga tänket.

Hur länge ska bloggstaffet pågå?

– Till på måndag nästa vecka.

Hur resonerar SvD kring nätkommentarer? 

– I höst kommer vi att göra en utvärdering och översyn av vårt sätt att arbeta med kommentarer. 

Har ni några idéer?

– Vi diskuterar att vi vill ha en tydligare integrationen mellan Facebook och Twitter. Sedan att vi kanske kommer att välja ämnen där läsarna får kommentera. Vi tycker inte alla artiklar är lämpliga för nätkommentarer. Men det är bara idéer, de kan bli verklighet eller så kan vi också komma fram till andra vägar framåt. 

– Men vi har redan jobbat med att förbättra nätkommentarsfunktionen genom att man måste logga in sig. Det införde vi för ett år sedan. 

Blir det inte färre kommentarer när läsarna måste logga in sig och om ni väljer ämnen som är öppna för kommentarer?

– Jo, men syftet är inte att få så mycket kommentarer på nätet. Utan det är att få en bra ton och debatt. 

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos