Gå direkt till textinnehållet

Svårare resa in i Gaza för journalister

Det palestinska regeringspartiet Hamas kräver nu en lokal inbjudan för journalister som vill resa in i Gaza. Ett sätt att öka kontrollen och minska kritisk rapportering, menar frilansen Terje Carlsson: - Skriver jag kritiskt om Hamas riskerar jag min fixares säkerhet och försörjning. 

Terje Carlsson har frilansat från området av och till i nio år. Det har aldrig varit några problem att resa in i Gaza så länge han haft ett israeliskt presskort.

Men igår hindrades han vid gränsen i flera timmar. Han fick beskedet att man nu som journalist behöver kunna visa upp en lokal kontakt som är "ansvarig" för besöket. Det försätter journalisternas lokala fixare i en utsatt position.

– Det är ett klassiskt diktaturknep för att undgå kritisk rapportering, säger Terje Carlsson på telefon från Gaza.

– Om jag reser härifrån och skriver kritiskt om Hamas utsätter jag min fixare för risker.

Fixarna jobbar i regel för flera medier samtidigt och är enligt Terje Carlsson rädda nu eftersom de ofta hjälper journalister att berätta om korruption och mygel inom det palestinska styret.

För Terje Carlsson är det uppenbart att Hamas är "impopulärt och genomkorrumperat" och att de nya reglerna är ett sätt att stärka kontrollen.

– Många palestinska journalister har gripits på senare år. Det här är ytterligare ett steg i den riktningen, säger han.

– Det här kommer att påverka journalisters möjlighet att resa och rapportera fritt.

Terje Carlsson har redan bevakat Hamas kritiskt, senast i samband med demonstrationer i Gaza City i våras. Och han kommer att fortsätta göra kritiska inslag, men säger att det är en svår avvägning:

– Jag vill inte utsätta min fixare för risker, men Hamas är så korrumperat, man vill skriva om det.

Reportrar utan gränsers hemsida finns rapporter om press- och yttrandefriheten i de palestinska områdena. Organisationen skriver bland annat om hur både utländska  och inhemska journalister tagits in på långa förhör och trakasserats efter negativa inslag.

Fler avsnitt
Fler videos