Gå direkt till textinnehållet

Svårare än någonsin att få sommarjobb

Huggsexan om årets semestervikariat tycks ha varit tuffare än på länge. – Sommaren 2010 har det varit svårare än någonsin att få ett sommarjobb som journalist, säger rekryteraren Carin Andersson.

De tuffa tiderna gör att flera medier, precis som förra året, försöker klara sommaren med färre vikarier, i några fall inga alls. Det visar Journalistens årliga rundringning till ett 30-tal redaktioner. I stället jobbar man mer aktivt med schemaläggning och interna lösningar. Ett exempel är Göteborgs-Posten, som i år tillsätter ett tiotal vikariat färre än förra sommaren.

– Tiderna ser ju ut som de gör. Även under året gör vi en tunnare tidning, så vikariebehovet minskar. Vi har också utökat vår interna personalpool, säger Sven Svensson på GPs personalavdelning.

Annons Annons

På SVTs nyhetsdivision har man olika semesterperioder för att skapa rörlighet inom företaget. Vakanser täcks upp av medarbetare från andra distrikt, vilket innebär att det externa intaget minskar. SVT har inte annonserat externt efter vikarier.

Få medier vittnar om ett minskat söktryck; hos de flesta är det konstant eller ökande. Även tidningar som bara annonserat i den egna tidningen/nättidningen har fått gott om ansökningar. Talande är att Dagen, som inte ens annonserat i den egna tidningen, ändå fick runt 70 ansökningar.

Många kompetenta kandidater har ytterligare skärpt konkurrensen. Personalansvariga på bland annat Kvällsposten, Göteborgs-Tidningen, Hälsingetidningar, Gotlands Tidningar och Blekinge Läns Tidning beskriver årets sökande som både välutbildade och välmeriterade. Flera kopplar det till de rådande kristiderna.

– Fler har bred erfarenhet och bra referenser i år, vilket kan tyda på att många är arbetslösa efter nedskärningarna, säger Gisela Ekblom på Barometern.

Carin Andersson på bemanningsföretaget Kompetens i Skåne, som skött rekryteringen åt Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan, går ett steg längre:

– Sommaren 2010 har det varit svårare än någonsin att få ett sommarjobb som journalist.

Men även om inga medier i Journalistens rundringning har haft problem att fylla vikariaten med kompetenta journalister, vittnar några om att påfallande många sökande är unga och i början av karriären.

– Anmärkningsvärt många är mitt i utbildningen eller har precis blivit klara, säger till exempel Gunnar Falk på Västerbottens-Kuriren.

Även på Sundsvalls Tidning, SR Kronoberg, Barometern, Hallands Nyheter och GP har rekryteringsansvariga förvånats av att många som söker sommarjobb är oerfarna.

– Vi hade många sökande, men många med ingen eller liten erfarenhet av nyhetsarbete. Därför var det väldigt lätt för mig att sålla ut den första gruppen. Vi tar in så få, det måste vara de bästa. Jag är väldigt nöjd, säger Cecilia Frisk, chef för nyhetsredaktionen på GP.

Tidningsredigerare är fortsatt den yrkeskategori som tycks ha lättast att få jobb, medan reportrar har det tuffare. Framför allt efterlyses fler erfarna nyhets- och sportredigerare. Kvalificerade webbredaktörer efterfrågas också, till exempel av Aftonbladet och Norrländska Socialdemokraten.

Samtidigt har flera rekryteringsansvariga märkt att allt fler sökande har kompetens för både papper och webb, och att fler söker brett.

– Gränserna håller på att luckras upp. Det är bra för både tidningarna och reportrarna, säger Tobias Hellström på bemanningsföretaget Marieberg Media, som skött DNs och Expressens rekrytering.

Flera redaktioner har fått fler ansökningar från fotografer än vanligt – till ofta ytterst få fotografvikariat.

HANNA LUNDQUIST

HÅKAN LINDQVIST

QIA RINDEVALL

VIVIANA CANOILAS

PÄR JANSSON

Fler avsnitt
Fler videos