Gå direkt till textinnehållet

Svårare jobba som afghansk journalist efter mordet

Mordet på Nils Horner har gjort det svårare för afghanska journalister att jobba i landet. Antalet attacker har ökat dramatiskt det senaste året. Det berättade en organisation som hjälper hotade journalister till SVTs medarbetare Khazar Fatime, som nyligen kom hem från Afghanistan.

Khazar Fatime försökte under sitt besök i Kabul ta reda på vilka som kunde ha legat bakom mordet på Nils Horner. De hon träffade sade att de på grund av sin egen säkerhet inte ens ville spekulera.

En organisation som hjälper hotade journalister med skyddat boende och juridisk hjälp berättade att arbetsförhållanden för afghanska journalister har försämrats, och att det har med mordet på Nils Horner att göra. Antalet attacker mot journalister har ökat med 70 procent på ett år.

– En utländsk journalist skjuts ihjäl mitt på dagen, i ett av de säkraste områdena i Kabul där det finns vakter, och de misstänkta mördarna fångas på bild. Ändå har ingen åtalats. Det skickar en signal att man kan mörda journalister och komma undan med det, säger Khazar Fatime.

Annons Annons

Journalister som jobbar i huvudstaden Kabul kan känna sig något tryggare.

– Men utifrån landet kommer det knappt någon information alls. Det beror på att man kan bete sig hur som helst mot journalister.

Fler avsnitt
Fler videos