Susanne Hobohm: ”Vi sålde Mitt i för under 50 miljoner”

4 september, 2020

Journalisten Susanne Hobohm var en av ägarna i Mitt i som sålde till Direktpress. Även hon menar att anklagelserna om att de gjort ett klipp på affären är felaktig.

Claes de Faire kommenterade igår uppgifterna som Dagens Media och Dagens Nyheter publicerat, om att Citypress försäljning av gratistidningsbolaget Mitt i till konkurrenten Direktpress i juni skulle ha inbringat 130 miljoner kronor till säljarna.

Om siffran stämde skulle Citypress ägare ha gjort mångmiljonklipp på det krisande medieföretaget.

Claes de Faire, som var minoritetsägare med tio procent av aktierna i Citypress, förnekade uppgiften och berättade för Journalisten att det handlade om ”mindre än 70 miljoner kronor”.

Eftersom parterna är överens om att köpesumman ska hållas hemlig, ville han inte närmare specificera summan, men uppgav att den verkliga prislappen inte var ”i närheten” av 70 miljoner.

Journalisten Susanne Hobohm, som också var delägare i Citypress, uppger en lägre summa – och att hade man inte sålt hade Mitt i sannolikt gått i konkurs.

– Vi sålde för under 50 miljoner kronor. Vi hade stora planer för Mitt i och vi brann för lokaljournalistiken, men det tog tvärstopp när coronan kom. Vi såg att sommaren skulle bli väldigt tuff och hösten helt oförutsägbar, och då kom det ett bud. Vi var tvungna att ta det, säger Susanne Hobohm till Journalisten.

I samband med affären gick investmentmentbolaget Byggmästare Anders J Ahlström Holding AB in med 25 miljoner kronor i Direktpress ägarbolag Ge-Te Media AB och förvärvade 45 procent av aktierna.

Jag antog då att det var de 25 miljonerna som gick till köpet av Mitt i, stämmer det?
– Det var i underkant. Vi fick mer än 25 miljoner. Mer än så kan jag inte säga.

Så mellan 25 och 50 miljoner?
– Ja. För egen del fick jag tillbaka de pengar jag investerat och lite till. Det var verkligen inget klipp.

Susanne Hobohm uppger att Mitt i var nära konkurs redan innan coronakrisen.

– I december fattades det pengar för att kunna betala av banken. Vi försökte hitta investerare, men alla backade ur. Då gick jag till mitt eget sparkonto och sköt till pengar. Vi var alla besjälade av detta uppdrag, att ge Stockholmarna riktig lokaljournalistik.

Vad tror du om framtiden för Mitt i?
– Det är hemskt att så många förlorat jobbet. Jag förstår att många är arga och förtvivlade – och att de är besvikna på oss, men om vi inte sålt hade alla på Mitt i förlorat jobbet. Invånarna i Stockholmsområdet förtjänar bra lokaljournalistik och en bra lokaltidning, det är en demokratifråga, säger Susanne Hobohm. 

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies