Gå direkt till textinnehållet

Sundsvallstidningar måste spara

Sundsvalls Tidning och Dagbladet ska spara 20 miljoner nästa år. En tänkbar väg att gå är genom redaktionellt samarbete. Journalistklubbens ordförande Jan-Arne Bäckström är inte överraskad över beskedet som kom igår.

ST-koncernens resultat måste förbättras med 20 miljoner kronor nästa år. Det informerades Sundsvalls Tidning och Dagbladets redaktioner om i går. Tidningarna, som ägs av Mittmedia, går inte back men styrelsen vill ha större marginaler inför framtiden.

– Vi blöder inte, men detta är nödvändigt för att vi ska behålla vår ställning, säger STs VD Örjan Folkesson till den egna tidningen.

Chefredaktörerna Mats Åmvall, ST, och Åke Härdfeldt, Dagbladet, ska senast 7 november föreslå hur samordningsvinster mellan redaktionerna kan uppnås.

Journalistklubbens ordförande Jan-Arne Bäckström säger att beskedet inte kommer som någon överraskning.

– Vi hade på känn att något skulle hända. Titta på Mittmediatidningarna i Gävle, Jämtland, Ångermanland – det är egentligen bara vi som inte har några redaktionella samarbeten.

Han har förståelse för att ägarna tycker sig behöva ha en vinstmarginal för framtiden, men tycker att det är tråkigt om Sundsvall inte längre ska ha två fristående redaktioner.

– Jag tror att konkurrensen är bra för både oss och läsarna.

Uppsägningar kan heller inte uteslutas, enligt ägarbeskedet igår. 

– Klubben vet för lite än för att kunna agera skarpt, vi får avvakta tills vi ser ett förslag, säger Jan-Arne Bäckström.

 

Fler avsnitt
Fler videos