Gå direkt till textinnehållet

Sundkvist om Littorin: ”Så långt över alla gränser”

Gruvbolagschefen Sven Otto Littorins misstänkliggörande av Aftonbladets frilansreporter Frida Sundkvist som partisk på grund av hennes ”samiska påbrå” väcker förvåning och stark kritik. ”Otroligt obehagligt”, säger Sundkvist.

Efter Aftonbladets avslöjande om gruvbolaget Beowulf igår skrev dess styrelseordförande Sven Otto Littorin i sociala medier att den granskande reportern bakom avslöjandet, Frida Sundkvist, är ”uppenbart partisk”. Han klippte in en tweet från 2020 där Sundkvist skrev att hon just fått veta att hon har samiskt påbrå.

Utspelet har fått stark kritik. ”Ovärdigt och fruktansvärt osmakligt av Littorin. En journalist gör en saklig journalistisk granskning och misstänkliggörs (möjligen även svartmålning) som partisk för ev etnisk bakgrund. Skärp dig Littorin, du tassar här in på angrepp på #pressfrihet ”, twittrar RSFs Erik Halkjaer.

SVT Nyheters utgivare Charlotta Friborg kallar angreppet ”bedrövligt bortom ord. Seriösa medier tål att granskningar synas och kritiseras. Men det är alltid en hel redaktion och en utgivare som står bakom varje publicering. Finns det inga spärrar längre i hur man kan attackera enskilda reportrar?”

”Helt sjukt. För det första borde en fd minister som Littorin veta att vi har ansvarigt utgivarsystem i svenska medier och rikta sin kritik dit och inte mot en enskild reporter. För det andra är det upprörande att hänvisa till etnicitet”, skriver Dagens Arbetes utgivare Helle Klein på Twitter.

Frida Sundkvist själv säger till Journalisten att hon varit med om många olika försök till misskreditering efter granskningar, men att det här ”går så långt över alla gränser”.

– Han tillskriver mig vissa egenskaper, hävdar att jag skulle vara partisk på grund av min blodslinje. Det är otroligt obehagligt. Han pratar dessutom om en av Sveriges fem skyddade minoriteter. Och ska man vara noga är jag framför allt tornedaling, säger hon.

Littorin försöker slå mot alla journalisters trovärdighet, menar Sundkvist.

– Han vill få det till att vi inte internt kan hantera jävssituationer och att vissa personer inte skulle kunna granska vissa ämnen på grund av etnicitet. Syftet är att folk ska fokusera på mitt påbrå och inte på det granskningen handlar om, att gruvbolaget har avslöjats ha ett brevlådeföretag i ett skatteparadis.

Aftonbladets biträdande redaktionschef Martin Schori fick på torsdagen först ett mejl från Littorin med uppmaningen att redovisa Sundkvists etniska bakgrund. Schori blev förvånad och trodde att Littorin agerade i affekt.

Efter det postade Littorin dock samma budskap i sociala medier, och MO-anmälde granskningen, konstaterar Schori.

– Vi välkomnar alltid en granskning. Han har dock inte kunnat belägga oss med ett enda faktafel. Vi står bakom vår publicering och stödjer vår medarbetare till hundra procent, säger Martin Schori.

Sven Otto Littorin står i en intervju med Dagens Nyheter fast vid sin ståndpunkt. ”Det hade varit klädsamt av Aftonbladet att informera om potentiella intressekonflikter i samband med att artikeln publicerades”, säger Littorin till DN.

Fler avsnitt
Fler videos