Gå direkt till textinnehållet

Sudanesiskt journalistnätverk får pressfrihetspris

Reportrar utan gränsers pressfrihetspris 2020 går till det sudanesiska journalistnätverket Sudanese Journalists Network.

Svenska Reportrar utan gränser brukar dela ut sitt årliga pressfrihetspris på Pressfrihetens dag den 3 maj. I år sköts utdelningen upp på grund av pandemin och äger i stället rum idag, på Internationella dagen mot straffrihet för brott mot journalister. 

Priset delas ut sedan 2003 och har tidigare gått till bland andra Dawit Isaak (2003), Martin Adler och Anna Politkovskaja (postumt, 2006).

I år prisas alltså Sudanese Journalists Network. Nätverket som idag har 700 medlemmar grundades 2008 som ett svar på att den tidigare diktatorn Omar al-Bashirs regim införde restriktiva medielagar.

Annons Annons

Sedan dess har nätverket arbetat för journalisters rättigheter och för pressfrihet genom att rapportera om de hot och förföljelser journalister utsätts för. Nätverket har organiserat protester och demonstrationer framför bland annat parlamentsbyggnaden i huvudstaden Khartoum, som lett till att många medlemmar gripits och fängslats, skriver svenska Reportrar utan gränser.

Sudan ligger på plats 159 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

Fler avsnitt
Fler videos