Gå direkt till textinnehållet

Stort upprop stöder klubben på Vision

Sex klubbar på fackförbundstidningar går nu ut till stöd till Tidningen Visions journalistklubb. Beslutet att stoppa artiklar om förbundets miljonfest beskrivs som "förödande och förfärande".

Journalistklubbarna på Dagens Arbete, Kommunalarbetaren, LO-Tidningen, Lärarförbundets tidningsavdelning, Vårdförbundet samt Tvärfackliga journalistklubben gör ett upprop till stöd för journalistklubben på Tidningen Vision.

Som Journalisten berättade förra veckan valde Tidningen Visions chefredaktör Kent Källqvist att stoppa alla kritiska artiklar i papperstidningen om fackförbundet Visions (f d SKTF) 75-årsfest som kostade fyra miljoner kronor. (Läs Journalistens första artikel här.)

Syftet var enligt Källqvist att "värna tidningen". I debatten som följt har anklagelser riktats mot förbundsstyrelsen. Uppgifter till Dagens Media i förra veckan gör gällande att det är Visions förbundsstyrelse som påverkat chefredaktören att fatta beslutet.

I uppropet skriver klubbarna bland annat att beslutet är "förödande och förfärande" eftersom det hotar tidningens trovärdighet.

Journalistklubben på Tidningen Vision har skrivit protestbrev till både utgivare och förbundsstyrelse. I uppropet ges fullt stöd till klubben: "Vi känner med er, vi förstår er frustration och vi står bakom er till etthundra procent."

 

Läs hela uppropet nedan:

"Upprop till stöd för journalistklubben på Tidningen Vision

Vi som arbetar på fackförbundstidningar får ibland slita för att försvara vår trovärdighet. Lite trist, eftersom vi inte ryggar inför att granska våra ägare. Uppdraget är nämligen tydligt. Vi skriver för förbundens medlemmar. Våra läsare. Om det fack de betalar avgift till missköter sig eller agerar tvivelaktigt ska vi självklart berätta det. Varför ska de annars tro på innehållet om de vet att det som inte behagar föreningens demokratiskt valda företrädare rensas ut?

Därför är det förödande och förfärande att Tidningen Visions (tidigare SKTF-tidningen) chefredaktör stoppar "alla kritiska artiklar om fackförbundet Visions fest" (Journalisten 8/9 2011) från att publiceras i papperstidningen.

Journalistklubben på Tidningen Vision har skrivit protestbrev till både utgivare och förbundsstyrelse. Vi känner med er, vi förstår er frustration och vi står bakom er till etthundra procent. Och vi kan inte på något sätt förstå hur beslutet skulle "värna tidningen". Varför slå sönder allt det som vi har kämpat så hårt för att bygga upp? Från vårt perspektiv är beslutet att stoppa publiceringarna det mest effektiva sättet att ställa till med skada.

Därför frågar vi chefredaktör Kent Källqvist:

Förstår du vilken oerhörd skada du åsamkar både tidningen och förbundets medlemmar genom detta agerande?

Förstår du hur denna sörja skvätter och förorenar förtroendet för andra fackförbundstidningar, och vilken skada du åsamkar även oss?

Vilka åtgärder ska du vidta för att återupprätta förtroendet för tidningen inför läsarna, nämligen medlemmarna i fackförbundet Vision?

Journalistklubben på Dagens Arbete

Journalistklubben på Kommunalarbetaren

Journalistklubben på LO-Tidningen

Tvärfackliga journalistklubben

Vårdförbundets journalistklubb

Journalistklubben på Lärarförbundets tidningsavdelning"

Fler avsnitt
Fler videos