Gå direkt till textinnehållet

Stort sparpaket på Norran och Piteå-Tidningen

NTM vill spara in 18 journalisttjänster på Norran och Piteå-Tidningen (PT). ”Det blir omöjligt. Vi måste slåss för en större bemanning”, säger Gunnel Ekman, ordförande i journalistklubben på PT.

I oktober meddelade Norrköpings Tidningars Media (NTM) att man köper Norran i Skellefteå, samt kvarvarande aktier i Piteå-Tidningen. Tidningarna ska nu slås ihop med NTM-ägda Norrbottens Media som byter namn till Norr Media AB.

Beskedet togs emot med oro bland personalen på Norran. NTMs tidigare uppköp har resulterat i stora personalnedskärningar och samordning på framför allt administrationssidan, men även den redaktionella sidan avseende bland annat redigering.

I dag fick medarbetarna på Norran besked om att den nya ägarens sparpaket omfattar åtta tjänster, samt en chefstjänst. Redigeringstjänster och reportertjänster ska enligt förslaget bort. Norrans journalistklubb har idag 23 medlemmar.

Annons Annons

– Vi diskuterar nu funktioner och inte personer. Redigeringstjänsterna ska bort enligt förslaget, men vilka personer som berörs har vi inte pratat om, säger Karin Israelsson, ordförande i journalistklubben på Norran.

– Vi förstår naturligtvis att vi inte kan fortsätta som vi har gjort. Vi har röda siffror hela tiden och det blir svårare och svårare att ro skutan. Men det är jättetrist att det försvinner så här många tjänster.

Hon är övertygad om att en så stor nedbemanning på redaktionen kommer att märkas för läsarna.

– Det är frågan om det ena diket är lika djupt som det andra. Ska vi minska ner på vår fantastiska grävande journalistik och mata snabba digitala nyhetstexter så tror jag att våra läsare kommer att uppleva det som negativt, säger Karin Israelsson.

På Piteå-Tidningen är klubben förvånad över sparpaketets omfattning. PT har redan haft ett stort samarbete med NTM och redigeringen flyttades till redigeringsnavet i Norrköping för flera år sedan. Det finns inga samordningsvinster att göra på det området. I stället vill nu arbetsgivaren ta bort åtta reportertjänster. Dessutom försvinner redaktionschefstjänsten.

– Vi har varit beredda på kraftiga nedskärningar men det här var vi inte beredda på, säger Gunnel Ekman, ordförande i journalistklubben på PT.

– Det blev en lokalredaktion av vår tidning. Så känns det. Vi har inte hunnit sätta oss in i förslaget men vi känner i klubben att det här blir omöjligt. Vi måste slåss för en större bemanning.

Mats Ehnbom, vd för Norr Media AB, säger till Journalisten att åtgärderna inte bara handlar om synergier inom det nya bolaget.

– Vi anpassar bemanningen efter de intäkter vi har. Vi har precis som andra tidningar i Sverige haft kraftigt fallande reklamintäkter, och det ingår i den omorganisation vi vill genomföra nu. Vi försöker värna lokala reportrar och lokala säljare, men det ingår även sådana tjänster i det här förslaget till lägre bemanning, säger Mats Ehnbom.

Hur har personalen tagit det här beskedet?
– Det finns en stor förståelse, det tycker jag. Man tar det med gott mod, men i alla sådana här affärer finns det en oro. Det finns en stor tilltro till NTM som har gjort det här förut. Norran var en solitär som befann sig i en omöjlig sits. De hade inga möjligheter att dela kostnaderna för bland annat digital utveckling. För journalistikens framtid i Skellefteå är det här goda nyheter, för alternativet hade varit långt mycket värre. Det hade inte funnits några journalister kvar.

Senast den 21 april ska Norran gå in i NTMs gemensamma redaktionella system.

Fler avsnitt
Fler videos