Gå direkt till textinnehållet

Storslam för Arbetet när fackförbundspressen prisades

Tidningen Arbetet fick två priser och ett hedersomnämnande när årets bästa journalistik inom fackförbundspressen utsågs igår kväll. Jusektidningen, Polistidningen och Sekotidningen var några andra vinnare.

Arbetets (tidigare LO-tidningen) reporter Esref Okumus vann i kategorin Bästa avslöjande text med sina artiklar om hur telebolaget Turkcell – som Telia Sonera är huvudägare i – avlyssnar fackligt aktiva i Turkiet.

– Det bästa med priset är att våra kollegor i Turkiet får uppmärksamhet – både journalister och fackligt aktiva, sa han till den egna redaktionen direkt efter prisutdelningen igår.

Arbetets krönikör Torun Carrfors, som arbetar som sjuksköterska på Södersjukhuset, fick pris för Bästa kommenterande text med krönikan Kom och gå bredvid mig en natt.

Arbetets Erik Larsson fick ett hedersomnämnande för Arbetets lönekarta.

Frilansen Anna Simonsson tog årets bästa foto, för Ingenjörens reportage "Ingen överlever utan tekniken".

Priset för Bästa illustration gick till Michel Ducourneau som illustrerat Uttrycks artikel "Rädsla låser in fantasin".

Polistidningen vann i kategorin Bästa redigering. Ali Moosavian prisades för sin form och grafik till granskningen "Olika så in i Norden".

Jusektidningen vann i kategorin Bästa förklarande text. Emmeli Nilsson hade skrivit om "Ovälkomna hemkommare". Hon tackade Jusektidningens Ulf Storm för att han tagit tjänstledigt och låtit henne få en chans som vikarie – då hon skrev det vinnande bidraget.

Bästa nyhet på webben vann Sekotidningens Karin Lindgren Strömbäck med artikeln "Ingen utreder arbetsmiljöbrott på häktet".

Och årets bästa berättande text gick till en tidigare prisad reporter på Dagens Arbete: Göran Widerberg. Redaktionschefen Gunilla Ericson tog emot priset i hans ställe och konstaterade att det som beskrivs i Widerbergs "Natt över Billingsfors" är en av Sveriges allra vidrigaste arbetsplatsolyckor, och att reportaget fått många arbetsplatser att vakna till – och kanske till och med räddat liv.

Hedersomnämnande i klassen Bästa avslöjande gick till Ola Rennstam och Johanna Rovira, Kollega, för "Förlikningsfebern", som granskade det egna förbundet, fackförbundsjätten Unionen.

Fler avsnitt
Fler videos