Storbritannien och Kanada prisar journalistfack i Belarus

18 november, 2020

Journalistförbundet i Belarus tilldelas ländernas mediefrihetspris.

Kanadas utrikesminister François-Philippe Champagne och Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab meddelade på måndagen att ländernas gemensamma mediefrihetspris, ”The Canada-United Kingdom Media Freedom Award”, tilldelas det belarusiska journalistförbundet BAJ.

Det är första gången priset delas ut. Det belarusiska journalistförbundet får priset för sitt åtagande för den journalistiska etiken och de journalistiska principerna, och för sin uthållighet och självuppoffring under attackerna mot medier i Belarus.

– Det är avgörande att journalister, oavsett var i världen de arbetar, kan rikta ljuset mot det som pågår utan att känna rädsla för repressalier, censur eller bestraffning. Jag hyllar det belarusiska journalistförbundet för deras hängivenhet åt att rapportera om mänskliga rättigheter och valfusk under pågående våldsamheter, hot och skrämseltaktik, säger Dominic Raab i ett uttalande.

– I en tid när mediefriheten attackeras allt hårdare, berömmer vi det belarusiska journalistförbundet för dess kamp för att skydda journalisters rättigheter, friheter, liv och levebröd i Belarus. Förbundets insatser för att motverka repression och desinformation säkerställer att journalister och medborgares röster hörs, och har betydelse, när det räknas som mest, säger François-Philippe Champagne.

Andrej Bastunets, ordförande i BAJ, säger i ett uttalande att förbundet hedras av utmärkelsen.

– Idag tvingas journalister i Belarus arbeta under beskjutning, bokstavligt talat. De är offer för polisvåld och döms till fängelse för att de utför sitt arbete. Vi tackar alla som står upp för de belarusiska journalisterna. Det är viktigt för våra fängslade kollegor, säger Andrej Bastunets.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies