Gå direkt till textinnehållet

Storbråk på Ekot efter ställd krönika

En konflikt har brutit ut på Sveriges Radios Ekoredaktion efter ett ledningsbeslut att ställa en av mångåriga medarbetaren Johannes Ekmans söndagskrönikor. "Sänds inte krönikan lägger jag ned", säger Ekman.

Johannes Ekman som har en anställning på SRs kulturredaktion har under 19 års tid levererat cirka 800 söndagskrönikor till Dagens Eko. För första gången har nu en av hans krönikor ställts, och han är rasande över beslutet:

– Jag har får ett stort gensvar från lyssnare efter varje krönika, men nu får det vara nog. Sänds inte krönikan lägger jag ned, säger Johannes Ekman till Journalisten.

Den ställda krönikan handlade om hotet mot den sista urskogen, och byggde bland annat på uppgifter från artiklar i tidningen Filter och i Dagens Nyheter.

– Redaktionssekreteraren sade att krönikan var partisk. Jag lade fram DN-artikeln bredvid och frågade om han tyckte att DN på nyhetsplats också var partisk, men han vidhöll sin uppfattning och fick stöd av ansvarig utgivare. Det är en totalt felaktig bedömning utförd av en ängslig redaktionssekreterare, säger Johannes Ekman.

Den aktuelle redaktionssekreteraren/sändningsproducenten hänvisar alla frågor till tf ansvarig utgivare på Ekot, Michael Österlund.

– Jag betraktar detta som ett personalärende, och vi kommenterar inte personalärenden, säger Michael Österlund.

Kan du säga något om varför ni valde att ställa krönikan?

– Vi ställer en del inslag, ibland för att det fattas någon uppgift. Det är inget ovanligt. I det här fallet var synpunkten att man borde göra några förändringar i krönikan innan den kunde sändas, säger Michael Österlund.

Johannes Ekman är mycket kritisk till Ekots ledning:

– Jag känner ingen motivation att fortsätta. Jag har under mina 19 år som krönikör på Ekot inte fått en enda positiv reaktion från Ekots ledning, och när jag nu till slut får en reaktion, då är den negativ. Vissa av mellancheferna är ängsliga och klämda och några av dem har aldrig gjort ett fältjobb i hela sitt liv. Nu sitter de med tidtagarur och sax och är livrädda för att släppa igenom någon som tar ut svängarna lite, säger Johannes Ekman.

Fler avsnitt
Fler videos