Gå direkt till textinnehållet

”Stoppa juridiska trakasserier mot medier”

87 organisationer kräver idag att EU agerar för att stoppa juridiska trakasserier som vill skrämma kritiska röster till tystnad.

EU måste skapa gemensamma regler för att stoppa det växande missbruket av juridiska metoder för att hindra journalister (så kallat SLAPP; strategic lawsuit against public participation).

Det skriver en rad organisationer i en debattartikel i Aftonbladet idag. Bland undertecknarna finns Reportrar utan gränser, Civil Rights Defenders, EJF och Journalistförbundet.

De pekar på hur journalister som kritiserar storföretag eller mäktiga personer eller avslöjar missförhållanden allt oftare stäms för förtal, intrång i upphovsrätt eller annat:

”Det är en form av juridiska trakasserier som syftar till att skrämma kritiska röster till tystnad. Advokatbyråer driver stämningsförfaranden för att skydda rika och mäktiga personer från oönskad offentlig granskning.”

Debattörerna efterlyser regler i hela EU för att möjliggöra att så kallade SLAPP-stämningar kan läggas ned, med motiveringen att lagen och domstolarna missbrukas.

Lagen behöver också anpassas så att undersökande journalister, aktivister och visselblåsare ska kunna fortsätta kampen mot korruption, skriver organisationerna.

Fler avsnitt
Fler videos